Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a prezentat la Comisia de învăţământ a Senatului cu un nou set de amendamente ţinute în secret, despre care, iniţial, nici deputaţii nu au ştiut. Dezbaterile pe marginea articolelor proiectului legii educaţiei naţionale au început, iar şedinţele, care se vor întinde pe mai multe zile sau săptămâni, se desfăşoară cu uşile închise.

Unul dintre amendamentele sărite din mapa lui Funeriu are în vedere ca, la un an după intrarea în vigoare a prezentei legi aflate în curs de promulgare, instituţia ministerială să adopte o altă lege prin care să elimine mai multe universităţi de stat, evident, cele mai multe vizate fiind din provincie.

Astfel, ministrul a solicitat eliminarea articolului 178 şi introducerea unui alineat special (3) la articolul 175. Acesta stipulează: "În cazul universităţilor publice, în maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va iniţia o lege de comasare prin fuziune a universităţilor". Mai departe, la alineatul 4, demnitarul clarifică ce trebuie să se înţeleagă prin fuziune: "Fuziunea prin comasare sau absorbţia prin fuziune se va face în jurul instituţiilor din categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie şi ţinând cont de proximitatea geografică".

Adică reintroducerea unui articol care a născut nenumărate controverse la nivel naţional, dar şi în plan local, Universitatea din Oradea fiind afectată de această fuziune.

Rectorul Cornel Antal a declarat pentru BIHOREANUL că ştia că ministrul ţine morţiş de fuziunea Universităţilor. "Are dreptul la amendamante, la fel cum şi noi am avut. Dar, în fond, e decizia Senatului. Dacă va fi votat un astfel de articol, ne vom orienta la faţa locului", a spus Antal.

Un alt amendament priveşte eliminarea nepotismului din funcţiile de conducere de la nivelul universităţilor, însă Funeriu nu este de acord ca acest lucru să se întâmple şi la nivelul facultăţilor.