În plină criză economică, sunt şi firme care se extind. Un exemplu este compania RCS&RDS a lui Zoltan Teszari, care a cumpărat recent Tehnoconstruct, o firmă locală de distribuţie cablu TV.

BIHOREANUL a descoperit, însă, că e vorba mai degrabă de o achiziţie forţată, fiind cea mai simplă metodă de a opri hoţia prin care Tehnoconstruct trăia pe spinarea RCS&RDS...

Ieftin, dar ilegal

Afacerea Tehnoconstruct a pornit în Marghita, în 1994, şi a devenit rapid profitabilă, pentru că deservea zone în care TVS-ul de atunci nu ajungea, în mediul rural. În 2010, firma a ajuns să aibă clienţi nu numai în jurul Marghitei, ci şi al Aleşdului sau în zona Tinca. De când RCS a penetrat sectorul rural prin serviciile Digi, Tehnoconstruct a mers în continuare bine. Motivul e simplu: avea tarife mai mici. Cel mai ieftin abonament la Digi costă 14 lei lunar, însă pentru ca într-o locuinţă să poată funcţiona autonom două televizoare abonatul trebuia să închirieze două decodoare şi să plătească pentru fiecare în parte 6 lei. La Tehnoconstruct costul abonamentului e de 13 lei lunar şi nu sunt necesare decodoare, deci pot funcţiona oricâte televizoare.

Ce nu ştiau clienţii, însă, este de ce îşi permitea distribuitorul lor de cablu TV să menţină tarifele scăzute. Pentru fiecare canal TV transmis, Tehnoconstruct ar fi trebuit să plătească o licenţă, însă distribuitorul furniza atât posturi cu licenţa expirată, cât şi "furând" semnal de la RCS. Făcând un abonament la Digi, oamenii Tehnoconstructului foloseau nişte modulatoare şi nişte amplificatoare de semnal, prin care multiplicau semnalul captat de antenă, distribuindu-l apoi mai departe. Astfel, la clienţii lor ajungeau, de fapt, canalele RDS-ului retransmise. O tehnică pe cât de simplă, pe atât de ilegală.

Nu noi, abonaţii...

Într-un final, după ce a fost furată la greu, RCS&RDS a descoperit la unii clienţi de-ai săi de la ţară dispozitivele de multiplicare a semnalului iar, de curând, a depus şi o plângere penală pentru preluare şi difuzare neautorizată a unor canale TV, atât împotriva Tehnoconstruct, cât şi a altor firme de cablu din judeţ.

Administratorul Tehnoconstruct, Zoltan Szilbereisz, neagă însă că firma sa ar fi furat. "Nu este adevărat că am multiplicat semnalul. RCS&RDS a făcut o plângere penală împotriva tuturor firmelor din judeţ, dar noi n-avem nicio vină. Poate alţii". Szilbereisz dă vina pe clienţii săi, cum că aceştia ar fi piratat, de capul lor, semnalul. "Am avut clienţi care au prins Digi Sport de la o antenă de Digi, dar asta fac abonaţii, nu noi".

Întrebat cum transmite semnal legal, dacă firma pe care o conduce are cinci amenzi de la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi trei somaţii, în 2008 şi 2009, pentru licenţe expirate, Szilbereisz bagatelizează, spunând că firmele de cablu sunt obişnuite să fie amendate. "O licenţă expiră, uiţi să o reînnoieşti, CNA te amendează imediat"...

Secretomanie

Totuşi, afaceristul adaugă bucuros că toate problemele pe care le-a avut cu RCS s-au rezolvat, în ciuda plângerii penale formulate împotriva sa. Asta pentru că Zoltan Teszari a decis să cumpere cu totul Tehnoconstructul, gândind probabil că e cea mai simplă metodă să se apere de furtişaguri. Sau poate profitând de faptul că a prins firma la înghesuială!

Szilbereisz neagă a doua variantă, susţinând că discuţiile acestei tranzacţii au demarat în urmă cu doi ani. "Dar mai multe nu vă pot spune", zice el, adoptând deja atitudinea noului său patron, celebru şi pentru discreţia cu care îşi conduce afacerile, şi pentru lipsa de reacţii publice. Chiar şi atunci când e victimă...


ZVONURI
Voloşeniuc e "curat"

02 Dumitru Voloseniuc.jpgCel mai cunoscut proprietar de firmă de cablu împotriva căreia RCS&RDS a depus plângere este vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc (foto). Firma acestuia, Road Trans, are clienţi în satele dintre Aleşd şi judeţul Cluj.

"E adevărat, a existat o reclamaţie, dar s-a rezolvat. S-a făcut şi la firma mea un control inopinat, dar n-au găsit absolut nimic, pentru că noi nu am furat semnal".

Vicele neagă şi zvonurile că firma ar fi fost amendată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu 500.000 de euro, dar şi că Teszari i-ar fi cumpărat acţiunile. "Nu a cumpărat nimeni firma Road Trans, dar orice e posibil. E clar că asta e tendinţa, ca firmele mici să fie înghiţite de cele mari", spune Voloşeniuc, lăsând astfel loc de întors.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"