Societatea de transport în comun din Oradea are conturile mai subţiri cu 145.000 de lei după ce două angajate ale Departamentului Financiar-Contabil au devenit victimele unei înşelăciuni.

Responsabilă cu achitarea combustibilului folosit de autobuzele OTL, ba chiar fostă şefă în cadrul societăţii, economista Liliana Tuduc a luat de bun un e-mail primit, chipurile, de la MOL România, care o anunţa cu privire la modificarea contului în care trebuie să-i vireze banii. Fără să verifice mesajul ori să-şi anunţe superiorii, femeia i-a permis fiicei sale, Simona Tuduc, angajată în acelaşi departament, să vireze banii unor necunoscuţi.

Directorul OTL, Viorel Pop, a reclamat înşelăciunea la Poliţie, iar pe cele două angajate le-a sancţionat cu diminuarea salariului. După care a încercat să pună batista pe ţambal...

Aşa mamă, aşa fiică

Înşelăciunea a fost descoperită pe 11 iunie, când OTL trebuia să primească de la MOL România, cu care are contract pentru livrarea combustibilului destinat autobuzelor, o cisternă de motorină. Cum aceasta n-a fost livrat, situaţie nemaiîntâlnită până atunci, şefii companiei au cerut explicaţii la MOL. Aşa au aflat că, de fapt, OTL n-a plătit carburantul în avans, cum impunea contractul.

Prima luată la întrebări a fost economista Liliana Tuduc, până la începutul acestui an chiar şefa Departamentului Financiar. Angajată de 32 de ani la OTL, femeia şi-a pierdut funcţia după comasarea cu Departamentul Contabil, dar în fişa postului i-a rămas sarcina de a achita combustibilii. Ba chiar mai mult, spun colegii ei, a coordonat în continuare şi activitatea financiară, chiar dacă nu mai era plătită pentru asta.

Abia când a aflat că motorina n-a ajuns în curtea OTL, femeia a povestit ce s-a întâmplat: cu două zile în urmă, primise un telefon din partea unui presupus reprezentant al firmei MOL România, care a anunţat-o că a fost modificat contul bancar în care trebuie să vireze banii de carburanţi. Ulterior, a primit şi un mail cu noul cont, iar fiica sa, Simona Tuduc, angajată în acelaşi departament, ar fi făcut rapid viramentul, de pe laptop-ul de serviciu al mamei. De ce lucra tânăra la calculatorul acesteia şi, mai ales, de ce şi-a asumat o sarcină pe care nu o avea nu este clar. Cert e că, spun sursele BIHOREANULUI, dacă ar fi fost atente, cele două puteau "mirosi" frauda, deoarece adresa de e-mail era una evident falsă, iar mesajul nu era însoţit, aşa cum ar fi trebuit, de un act adiţional la contract.

Pedeapsă blândă

Directorul OTL, Viorel Pop, a făcut de îndată plângere la Poliţie pentru înşelăciune, sperând să obţină blocarea sumei. Prea târziu, însă, căci banii ajunseseră deja într-un alt cont, din străinătate. În timp ce poliţiştii fac cercetări, societatea n-a avut de ales decât să vireze alţi 145.000 de lei, de data aceasta către MOL cu adevărat, aşa încât autobuzele să poată circula.

Contactat de BIHOREANUL, directorul a afirmat că nu-şi bănuieşte colegele de delapidare, ci doar de neatenţie. "Greşeala a fost că n-au spus nimănui despre mesajul primit. Dacă spuneau, ne-am fi pus nişte întrebări înainte de a vira banii", spune Pop.

Acesta adaugă că a luat măsuri, cele două angajate fiind cercetate disciplinar şi sancţionate cu diminuarea salariului cu 10% timp de trei luni. O sancţiune blândă, dar provizorie, deoarece femeile riscă şi să pună banii din propriile buzunare. "Dacă nu-i vom recupera de la persoanele la care au ajuns, vom deschide un proces pentru a-i recupera de la cele două angajate. Altfel, plăteşte directorul general şi nu-mi convine", zice Pop.

Fără replică

Directorul a refuzat să lămurească de ce Simona Tuduc a lucrat pe laptop-ul mamei sale şi să facă viramente bancare în locul ei. "Nu discut despre persoane", motivează el, şi e uşor de înţeles de ce nu vrea să intre în detalii: incidentul scoate la iveală nepotismele din firmă.

Tânăra Tuduc s-a angajat la OTL în urmă cu mai mulţi ani, într-o perioadă în care amândoi părinţii săi ocupau poziţii de conducere, tatăl, Liviu Tuduc, fiind şi în prezent şeful Secţiei Tramvaie şi Infrastructură. Mai mult, fata a fost ani la rând în subordinea directă a mamei, punând-o pe aceasta în conflict de interese, deoarece Codul pentru angajaţii care exercită activităţi de control financiar preventiv interzice ca acestea să aibă rude în subordine. Or, Liliana Tuduc şi-a avut multă vreme chiar fiica în subordine, fără ca vreun director să fi fost deranjat.

Contactate de BIHOREANUL, cele două femei nu au răspuns apelurilor şi mesajelor telefonice, deşi ştiau de ce erau căutate. Cel mai probabil, la fel ca directorul Pop, ar prefera să nu se afle ce boacănă au făcut...