Jaful tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro furate din Muzeul Kunsthal din Olanda pare unul tipic românesc, care nu are nicio legătură cu filmele despre jafuri similare.

Procurorii DIICOT au refăcut întreg filmul jafului, scoţând la iveală detaliile poveştii.

Hoţii Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, originari din Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, unde se ocupau cu proxenetismul şi cu furtul de obiecte de valoare, precum ceasuri, obiecte de artă sau bani. În 2012, au decis să fure ceva mai important şi au ajuns complet din întâmplare în Muzeul Kunsthal. Ei au căutat pe GPS muzeele din Rotterdam şi au găsit Muzeul de Istorie a Naturii, aflat vizavi de Kunsthal. Şi-au dat seama că din muzeul de ştiinţe nu au ce fura, aşa că au trecut strada, să-şi încerce norocul în al doilea muzeu.

La Kunsthal tocmai se deschidea expoziţia Avant-Gardes, cu 150 de pânze semnate de zeci de pictori celebri: Picasso, Van Gogh, Modigliani, Degas sau Monet. Băieţii au vizitat galeria zile în şir, gândindu-se cum să dea spargerea. Părea simplu: tablourile nu aveau geam de protecţie, ci erau pur şi simplu expuse pe pereţi.

"Am văzut că există o uşă de acces în interior şi care se afla în spatele muzeului. (...) Mi-am dat seama că dispozitivul de închidere al acelei uşi este foarte slab şi că poate fi deschisă oricând şi de oricine, din afară spre interior, urmare a unui minim efort", povesteşte Radu Dogaru.

Tablourile, notează procurorii, au fost alese după două criterii: semnăturile să fie ale unor pictori pe care suspecţii îi identificaseră pe internet şi să nu aibă dimensiuni mari, ca să intre în sacoşele de rafie pe care hoţii le-au găsit la hypermarketuri. Aşa au furat 7 pânze semnate de Picasso, Monet, Gauguin, Mattise, Meyer de Haan şi Lucian Freud.

În ţară au intrat cu tablourile ascunse în perne, iar aici au început să-şi caute cumpărători. Aşa au ajuns la Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, care n-a reuşit însă să-i ajute să vândă tablourile. Pe lista potenţialilor intermediari era şi un rus, care ar fi trebuit să le facă legătura cu mafia rusă. Totodată, hoţii s-au gândit să apeleze şi la Gigi Becali.

Când hoţii au fost prinşi, mama lui Dogaru a îngropat pânzele în cimitirul din satul Carcaliu, judeţul Tulcea. Apoi, a dat foc pânzelor în soba casei sale din acelaşi sat.

Cei trei hoţi şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv.