Furtună la FC Luceafărul Felix, după ce joi, 9 august, principalul finanţator, omul de afaceri Ioan Blidar, a anunţat oficial că şi-a retras sprijinul financiar pentru echipa din Sânmartin.

Automat, proprietarul clubului, Gavrilă Ghilea, a anunţat că Luceafărul s-a despărţit şi de antrenorul Leo Grozavu, care stârnise mai multe nemulţumiri şi rămăsese la echipă doar cu sprijinul lui Blidar. Scandalul a avut la origine recentele acuze aduse lui Grozavu de vicepreşedintele Ferko Jenö, care l-a catalogat drept un antrenor cu stil "dictatorial".

Despărţire politicoasă

Cu câteva zile înainte de startul unui nou sezon, într-o perioadă în care toate echipele vizează liniştea cantonamentelor, în care să-şi încarce la maximum bateriile şi să găsească formule de joc eficiente, la echipa de ligă secundă Luceafărul s-a produs o ruptură neaşteptată la nivel de acţionariat. Finanţatorul principal, omul de afaceri orădean Ioan Blidar, a hotărât să-şi retragă susţinerea oferită trupei înfiinţate de fostul prefect, Gavrilă Ghilea.

Scânteia a fost produsă de o ieşire publică a vicepreşedintelui clubului, Ferko Jenö, care a declarat presei, la începutul acestei luni, că antrenorul Leo Grozavu, adus la echipă de Blidar, foloseşte un stil dictatorial şi jigneşte jucătorii. Blidar, un personaj extrem de calm, a fost deranjat, se pare, de termenul "scandal" care a fost asociat acestui incident şi a hotărât să retragă sprijinul financiar.

Decizia omului de afaceri, care susţinea în cea mai mare măsură activitatea echipei, pare irevocabilă. "Să nu fiu înţeles greşit. Eu sunt prieten cu domnul Gavrilă Ghilea şi aşa doresc să rămânem, doar că avem o viziune diferită despre fotbal. Atât şi nimic mai mult", a declarat Ioan Blidar, contactat de BIHOREANUL.

În consonanţă cu fostul său partener din fotbal, Gavrilă Ghilea a declarat: "Domnul Blidar are dreptate. Fiecare vede fenomenul fotbalistic în felul său, însă doresc să-i mulţumesc pentru tot ajutorul oferit de-a lungul anilor".

Sămânţa de scandal

În declaraţiile care au constituit sămânţa de scandal, vicepreşedintele clubului, Ferko Jenö, se arăta consternat de faptul că mai mulţi jucători pe care Luceafărul a încercat să-i transfere au refuzat să vină la echipa bihoreană, din pricina tehnicianului. "Jucătorii respectivi nu au dorit să vină la noi, motivând că nu ar putea lucra cu antrenorul Leo Grozavu, care are un stil dictatorial şi jigneşte jucătorii. De asemenea, am avut atacanţi în pregătiri cu noi, nu au fost reţinuţi în lot, iar ulterior au semnat cu echipe care vor trage la promovare. E inadmisibil acest lucru. Şi apoi te plângi că nu ai atacanţi", a spus Ferko.

El a precizat că nu contestă valoarea tehnicianului, cât metodele sale de lucru. "Nu am nimic personal cu domnul Grozavu. Cred că este un antrenor foarte bun şi un tehnician care-şi cunoaşte bine meseria. De altfel, niciodată nu o să-mi dau cu părerea despre soluţiile tehnico-tactice sau despre pregătirea făcută de un antrenor", a completat Ferko, amintind însă că la finele sezonului Luceafărul a renunţat la patru atacanţi, Tibor Moldovan, Gheorghe Popescu, Cristian Andor şi Claudiu Codoban, fără a pune pe altcineva în loc.

Disciplină, nu dictatură

"Nu vreau să intru cu nimeni în polemică. Nu sunt un tip dictatorial, dar îmi place disciplina iar în România, lucru demonstrat, nu se poate fără disciplină", a replicat antrenorul Leo Grozavu. Tehnicianul a negat faptul că ar fi un personaj dificil, detestat de fotbalişti, declarându-se gata să facă pe loc proba faptului că poate convoca un lot de jucători. "Dau acum 20 de telefoane şi-mi vin jucătorii. Sunt fotbalişti cu care nu am lucrat de 8-9 ani, dar ţinem legătura constant. Mă sună în orice fel de problemă. Jucătorii nu vin la o echipă că e un antrenor bun sau rău. Ei vin pentru a-şi câştiga existenţa. Iar la un lot de 20 de fotbalişti nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi".

Dacă la început a ezitat, până la urmă Grozavu a catalogat drept "minciuni" afirmaţiile lui Ferko, observând că nu sunt susţinute de probe, şi a considerat relaţia sa cu echipa "nu bună, ci excelentă". "Luceafărul are o identitate clară, şi-a câştigat respectul pe terenul de joc. Aceste declaraţii nu îşi aveau rostul. Este păcat de subiectivism şi de orgoliile puse în joc din senin. Aşa s-a ajuns la această situaţie. Din punctul meu de vedere, toate problemele au început încă din pregătiri", a mai spus Grozavu, fără a intra în detalii.

Luceafărul a efectuat pregătirea centralizată în Austria, unde a disputat şi trei jocuri amicale, înregistrând două victorii şi o înfrângere, însă adversarii întâlniţi au fost echipe considerate modeste, de amatori, din ligile a III-a şi a IV-a ale campionatului austriac.

Final aşteptat

Cert e că, la scurt timp după ce Blidar a anunţat despărţirea de Luceafărul, s-a produs şi inevitabila debarcare a antrenorului. Grozavu a fost chemat joi seară la sediul clubului, unde despărţirea a fost parafată oficial. "Am decis, de comun acord, să întrerupem contractul cu Leontin Grozavu", s-a rezumat să declare Gavrilă Ghilea.

Tehnicianul nu a părut defel surprins de deznodământ. "Am luat în calcul şi asta. Un antrenor stă mereu cu bagajele pregătite să plece. Cariera mea va continua în fotbal, mai mult ca sigur. Pentru că suntem la început de sezon nu îmi voi găsi echipă, dar cu timpul sunt sigur că se va apela la serviciile mele", a declarat Grozavu, chiar în timp ce-şi suna soţia, să vină de la Cluj să-l ia cu maşina acasă.

Aşteptându-şi nevasta, Grozavu a reflectat, nostalgic, asupra perioadei petrecute la Luceafărul, club cu care avea contract pe un an şi jumătate, dar din care a petrecut ceva mai mult de o treime. "Cel mai mult regret că începusem o treabă bună. Îmi pare rău de colectiv, regret despărţirea de jucători. Cei care au luat decizia de a mă schimba pot şti, însă, că se poate şi fără Leo Grozavu"...


REPROŞURI
Marginalizarea bihorenilor

Conducătorii de la Luceafărul au acuzat de mai mult timp marginalizarea de care tinerii jucători bihoreni au avut parte în mandatul lui Grozavu. "Există în fotbalul bihorean tineri foarte talentaţi cărora nu li s-a acordat încrederea necesară. De pildă, Antal şi Hora nu au fost văzuţi de marii antrenori bihoreni şi s-au afirmat la alte cluburi. Acum sunt campioni ai României, joacă prin Liga Campionilor şi mai şi marchează. Sunt două produse ale LPS Bihorul (cu care Luceafărul are protocol de colaborare - n.r.), iar astfel de jucători mai sunt, aşteaptă doar să fie descoperiţi", a specificat vicepreşedintele Ferko, punctând cu privire la Grozavu: "Nu a mizat pe jucătorii tineri, din propria pepinieră".

Surprinzător, tehnicianul nu neagă. "Eu am plecat cu capul sus. Ce am avut de discutat am discutat cu conducătorii de faţă. Eu nu-mi spăl rufele în public", a spus Grozavu.


ALTE CALCULE
Buget mai strâns, antrenor nou

Fără Ioan Blidar, om de afaceri din domeniul energiei, deţinător al licenţei de exploatare a minei de cărbune de la Voivozi, vistieria Luceafărului va fi evident mai săracă. Evident, strategia va trebui să se adapteze noilor parametri financiari.

"Vom reconsidera întreaga activitate. Ne vom întinde atât cât ne permite plapuma. Vă pot asigura că prima măsură luată este de a folosi jucători bihoreni, din propria pepinieră. Este visul meu şi, până la urmă, considerentul pentru care am fondat acest club în urmă cu peste 10 ani", a declarat patronul Gavrilă Ghilea.

Primul antrenament al Luceafărului a fost condus de veteranii din lot: Zeno Bundea şi Cristian Lupuţ. Pentru funcţia de antrenor principal, clubul ia în calcul două variante: Cosmin Bodea şi Călin Moldovan, cel din urmă demis subit în decembrie 2011, chiar în timpul banchetului de sfârşit de an, la solicitarea lui Ioan Blidar. Cum Bodea este sub contract cu CS Oşorhei (Liga 3) varianta cea mai probabilă este Călin Moldovan.