Localnicii din mai multe zone ale județului au primit duminică după amiază avertizări de tip RO-Alert, să se adăpostească, după ce autoritățile au emis noi alerte nowcasting (cu efect imediat) de cod portocaliu de furtuni.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, avertizarea este valabilă duminică, cel puțin între orele 15.10-16. 

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 30...35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină, arată ANM.

Conform mesajului ANM, deocamdată alerta vizează localitățile Sânmartin, Tileagd, Oșorhei, Nojorid, Ceica, Aștileu, Hidișelu de Sus, Țețchea, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Săcădat.

Potrivit unor martori, în zona Țețchea, cerul este foarte înnorat, iar vizibilitatea este redusă spre pădure.

În mesajul transmis localnicilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana - Bihor avertizează cetățenii să se adăpostească și să evite deplasările.

UPDATE, ora 15.45: Noi localități afectate, 3 mesaje RO-Alert

ISU precizeză că, până acum, în județ au fost trimise în total 3 mesaje RO-Alert.

„La ora 15.33, ISU Bihor a trimis, prin sistemul RO-ALERT, cel de-al treilea mesaj de avertizare a populației, de această dată, din localitățile: Oradea, Sânmartin, Tileagd, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei, Ineu, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Țețchea, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Săcădat și Paleu, care, conform ANM, se vor afla, până la ora16.30, sub incidența Codului Portocaliu de ploi torențiale, vijelii, vânt puternic și grindină”, arată un mesaj transmis de purtătoarea de cuvânt, lt. col. Camelia Roșca.

Până la ora 15.40, în dispeceratul ISU Bihor, nu au fost semnalate efecte ale fenomenelor meteorologice avertizate, a mai precizat aceasta.

UPDATE, ora 16.50: Primele efecte ale furtunilor

Meteorologii nu au mai emis alte avertizări nowcasting pentru Bihor, însă au început să fie raportate pagube în urma furtunilor de până acum.

Potrivit Cameliei Roșca, de la ora 15.59, până la ora 16.35, în dispeceratul ISU Bihor au fost primite 3 apeluri care sesizau efecte ale ploilor torențiale căzute in județ.

„Astfel, echipajele de pompieri ale Secției Beiuș și Gărzii 1 Mai au acționat în localitățile Meziad, respectiv Sânmartin, pentru evacuarea apei din două pivnițe, iar pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea intervin pentru evacuarea apei din curtea unei gospodării situate pe strada Aleșdului din municipiu”, a precizat reprezentanta ISU.

UPDATE, ora 17:10: Străzi sub ape

Ploaia a inundat mai multe străzi inclusiv din Oradea și au căzut crengi în mai multe locuri.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată că în Cihei, de exemplu, accesul pe strada Principală a fost îngreunat de apă.

În Oradea, în cartierul Cantemir a plouat cu grindină, iar apa s-a acumulat pe mai multe străzi, precum Mircea Eliade, Biruinței, Parcul Țăranilor și Ștefan Zweig.

Pe unele străzi, localnicii au ieșit în cizme de cauciuc și „înarmați” cu lopeți și mături, încercând să desfunde gurile de canalizare obturate de obiecte și vegetație, pentru ca apa să se scurgă mai repede.

„Evitați Sextil Pușcariu, inundație mare pe carosabil”, a scris un internaut pe grupul de Facebook BIHOR&ORADEA.

Și pe strada Nicolaus Olahus apa a măsurat circa 20 de centimetri (video jos).

Atât în Oradea, cât și în alte localități din județ, a căzut grindină, distrugând grădini.

UPDATE, ora 17.30: Alt mesaj RO-Alert, o nouă avertizare imediată

Meteorologii au emis o nouă avertizare imediată cod portocaliu, valabilă între orele 17.40-18.30.

Codul vizează următoarele localități bihorene: Aleșd, Popești, Tileagd, Suplacu de Barcău, Brusturi, Tăuteu, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Derna, Sârbi, Borș, Cetariu, Paleu, Spinuș;

„Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină”, spune ANM.

Locuitorii au primit din nou mesaje RO-Alert.

UPDATE, ora 18.40: Intervenții ale pompierilor

ISU anunță că atât în Oradea, cât și în județ, pompierii intervin pentru ridicarea copacilor de pe carosabil ori pentru evacuarea apei din gospodării.

Detalii, în articolul „Pagubele furtunii: În Oradea un copac a căzut peste patru maşini şi mai multe străzi au fost inundate (FOTO)

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, pe lângă noile avertizări, ANM a emis, duminică, o avertizare generică de tip cod portocaliu, pentru zona de munte, și una de tip cod galben pentru județul Bihor.

Detalii, în articolul „Din nou cod portocaliu de furtuni în Bihor: Furtuni, vijelii şi ploi torenţiale

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!