Furtunile puternice abătute miercuri după amiază peste județul Bihor s-au lăsat cu pagube serioase. În Oradea mai multe străzi și subsoluri au fost inundate, iar mai multe crengi s-au prăbușit pe străzi și mașini.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana-Bihor, la ora publicării acestei știri, pompierii militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea intervin în municipiu, pentru degajarea unor copaci doborâți de vântul puternic pe carosabil și pe fire de electricitate, pe străzile Calea Aradului, Doina, Hațegului, Nicolaus Olahus, H. Coandă, respectiv pentru evacuarea apei din subsolurile unor case de pe străzile Traian Goga și Prepeliței.

De asemenea, pompierii Detașamentului Salonta acționează pentru evacuarea apei dintr-o locuință situată în Tinca.

În Calea Aradului, un copac s-a prăbușit peste linia de tramvai, acesta fiind degajat de către pompieri, alături de reprezentanți ai OTL.

Probleme sunt în mai multe zone ale orașului. Foarte multe străzi sunt blocate de apă.

Strada Sextil Pușcariu a fost impracticabilă pentru o bună perioadă de timp.

La fel și strada Nicolaus Olahus (foto jos), unde apa a băltit în mai multe zone.

În sensul giratoriu din complexul comercial Prima Shops apa a măsurat câteva zeci de centimetri.

Grupul de Facebook Oradea, N. József Attila

Inclusiv pe șoseaua de centură a Oradiei s-a circulat foarte greu.

Potrivit informațiilor transmise de cititori ai BIHOREANULUI, probleme au fost și în cartierul Ioșia, unde mai multe străzi, ca de pildă Salcâmilor, au fost inundate.

Informații publicate pe rețelele de socializare arată că și pe strada Universității s-a circulat greu din cauza apei.

De asemenea, pe strada Oneștilor și în fața parcării subterane din Lotus Center, apa a măsurat zeci de centimetri adâncime. 

UPDATE, ora 19.35: 49 de misiuni ale pompierilor

ISU Crișana anunță că, până la ora 18.50, pompierii au desfășurat un număr de 49 de misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Alte misiuni sunt încă în desfășurare.

„De la debutul furtunii, până la ora 19.20, în dispeceratul ISU Bihor au fost primite peste 80 de apeluri care sesizau efecte ale fenomenelor meteorologice avertizate”, arată ISU.

UPDATE, ora 22.30: Fără persoane rănite

Potrivit celui mai recent bilanț transmis de purtătorul de cuvânt al ISU Crișana, lt. col. Camelia Roșca, în interval de aproximativ 4 ore, forțele de intervenție ale ISU Bihor au desfășurat 54 de misiuni.

În total, pompierii Detașamentelor 1 și 2 Oradea au intervenit pe 43 de străzi din municipiu, unde au desfășurat 45 de operațiuni, din care 25 de înlăturare a copacilor căzuți pe autoturisme, carosabil, fire de electricitate și linii de tramvai, 18 misiuni de evacuare a apei din subsoluri și curți și 2 operațiuni de degajare a unor elemente de construcție (acoperișuri de tablă parțial desprinse).

Între altele, s-au desprins bucăți de tablă inclusiv din acoperișul unei clădiri a Armatei de pe strada Traian Blajovici. 

În jurul orei 21, traficul auto era restricționat.

Probleme și în județ

Furtunile au provocat pagube nu doar în Oradea.

„Echipajele Secției de Pompieri Beiuș au evacuat apa acumulată în subsolurile a două construcții din localitate și au degajat 3 copaci prăbușiți pe DN 76, pe Dealul Bitii, pompierii Detașamentului Salonta au acționat pentru evacuarea apei dintr-o locuință din Tinca, Detașamentul de Pompieri Marghita a intervenit pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe o stradă din localitate, iar pompierii Gărzii Tinca au acționat în localitatea Ginta, unde au îndepărtat un copac doborât de vântul puternic pe carosabil”, a mai transmis Camelia Roșca.

Video: ISU Crișana

Și în Nojorid mai multe străzi s-au umplut de ape.

„Înțeleg ca m-am mutat de la oraș  la “țară”, dar o mașină, două de piatră nu cred că ar strica “drumul” mai rău decât este. Mi-am pregătit barca pentru a ieși din casa cu ea, în loc sa merg în vacanță”, a transmis BIHOREANULUI un cititor din zonă, sperând că „poate așa se vor simți și “vatafi” din primăria Nojorid sa se sesizeze și sa rezolve problema”.

Acesta a transmis și fotografii - publicate de consăteni pe Facebook - care arată străzile scăldate în ploaie.

Reprezentanta ISU a mai arătat că nu au existat persoane rănite.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, județul Bihor a fost vizat de alerte de tip cod roșu și cod portocaliu de furtuni, valabile până miercuri seară.

Citiți și articolele:

COD ROȘU de furtuni în Bihor

Alertă nowcasting: Cod portocaliu de furtuni în Bihor, lista localităților afectate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!