Nu toate reclamaţiile făcute instituţiilor publice zac în sertare. În urma a trei sesizări, comisarii Gărzii Forestiere Oradea şi poliţiştii bihoreni au depistat tot atâtea furturi de lemne, unul în zona Beiuş, unul lângă Aleşd şi altul la Şuncuiuş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Garda Forestieră Oradea, primul control a fost în zona localităţii Sălişte de Beiuş, într-o pădure care aparţine unor săteni persoane fizice. „Au fost tăiaţi ilegal un număr de 53 de arbori, cu un volum de 37,561 mc şi o valoare totală a pagubei constatate de 13.468,01 lei”, a precizat comisarul şef al GF Oradea, Stelian Pantea.

Poliţiştii au deschis un dosar penal, pentru a afla cine sunt vinovaţii. Între timp, însă, o altă problemă depistată este că pădurea nu avea servicii de pază, cum legea obligă, aşa că proprietarii vor fi chestionaţi şi pe această temă, riscând amenzi.

Al doilea control finalizat recent de comisarii forestieri a fost în Ocolul Silvic Aleşd, în păduri din cantoanele Tarniţa şi Valea Uţii, unde s-au identificat alţi copaci tăiaţi ilegal. Mai precis, aici s-au găsit 157 de cioate, cu un volum estimat de 90 mc şi un prejudiciu de 42.000 lei. Arborii tăiaţi ilegal erau atât în pădurile Statului Român, cât şi în păduri private şi, de asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal.

Tot însoţiţi de poliţişti şi tot în urma unei sesizări, comisarii Gărzii Forestiere Oradea au mai făcut un control într-o pădure din apropierea satului Bălnaca, comuna Şuncuiuş. Aici, angajaţii Ocolului Silvic Aleşd au făcut aşa-numite lucrări de igienă, dar au curăţat mai mult decât trebuia! Mai precis, volumul de lemne din acte, deci care trebuia scos din pădure, era de 92,44 mc, iar în realitate s-au scos 136,86 mc.

Diferenţa a fost cauzată de înălţimea arborilor, notată eronat în actul de punere în valoare (APV). Angajaţii ocolului au trecut în documente înălţimi mai reduse ale copacilor, ceea ce a făcut ca volumul să fie mai mic decât cel real. În acest caz, Garda Forestieră a impus întocmirea unui nou APV, pentru diferenţa de volum al masei lemnoase.