Cea de-a 68-a stagiune a Filarmonicii din Oradea va fi deschisă joi, cu un concert simfonic al cărei invitat este apreciatul violonist Gabriel Croitoru, care cântă la o vioară făurită în 1731 de italianul Giuseppe Antonio Guarnieri ce i-a aparţinut lui George Enescu.

Programul primului concert cuprinde uvertura "Carnavalul roman" de H. Berlioz, "Concertul nr. 3 entru vioară şi orchestră" de C. Saint-Saens şi "Simfonia în re minor" de C. Franck. "Este un program demn de începutul unei stagiune. Toate piesele au melodii deosebite. Cu siguranţă publicul va ieşi din sală fredonându-le", a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă Janko Zsolt, dirijorul permanent al orchestrei Filarmonicii din Oradea.

Invitatul concertului, Gabriel Croitoru, are peste 1.000 de apariţii scenice. În 2008, violonistul a câştigat dreptul de folosinţă asupra viorii construite de celebrul lutier Giuseppe Antonio Guarnieri în urma unui concurs organizat la Muzeul Naţional "George Enescu", în patrimoniul căruia se află vioara care i-a aparţinut celebrului muzician român.

Orădenii care se vor duce la primul concert al Filarmonicii din Oradea în noua stagiune vor putea vedea în foaierul sălii Enescu-Bartok o expoziţie de pictură semnată de salontanul Krately Robert, cu denumirea "Horoscopul european, chinezesc şi indian în picturi".

Stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii va cuprinde 38 de concerte între care cele din cadrul festivalelor de toamnă şi primăvară, precum şi cele cu muzică de pe coloana sonoră a unor filme celebre.