Propunere-surpriză a preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a nominalizat joi pe PSD-istul Gabriel Vlase la şefia Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie a.c., în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase", se arată în comunicatul transmis de Adminstraţia Prezidenţială.

SIE nu are director plin din septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit surselor G4Media.ro, Liviu Dragnea se pregătea să îl acuze pe Iohannis că nu îşi exercita atribuţiile prezidenţiale prin faptul că nu a nominalizat un şef al SIE de aproape doi ani. Această acuzaţie urma să se adăuge la lista pregătită de PSD pentru suspendarea lui Iohannis.

Vicepreşedinte PSD, Vlase a fost propulsat în politică de Viorel Hrebenciuc. Ulterior, el a devenit un apropiat al grupării din jurul lui Mihai Tudose, ex-premierul care a demisionat după un conflict cu Liviu Dragnea. După căderea lui Tudose, Vlase a revenit în proximitatea politică a lui Liviu Dragnea, care l-a propulsat în funcţia de vicepreşedinte al PSD la congresul din 10 martie.

Vlase a fost preşedintele comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informaţii Externe. A devenit doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii.