Rău-intenţionaţi sau pur şi simplu nedocumentaţi, există orădeni care critică vehement existenţa unui singur operator de salubritate în Oradea. Ce nu ştiu sau nu vor să înţeleagă este însă că monopolul serviciilor publice nu este specific Oradiei, ci tuturor localităţilor din România, fiind impus prin lege, cu scopul de a asigura în fiecare localitate o activitate unitară de salubrizare şi de ridicare şi transport a deşeurilor de la populaţie şi de la agenţii economici.

Directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş, explică legislaţia, modul în care funcţionează acest monopol şi avantajele sale.

Legea-i lege, nu tocmeală

- Ce legi reglementează serviciul de salubritate?

- În prezent este în vigoare un pachet legislativ care reglementează serviciile comunitare de utilitate publică, anterior denumite servicii de gospodărire comunală, servicii care includ şi salubritatea. Este vorba de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare organizării, gestionării şi monitorizării serviciilor comunitare.

Mai există Legea 101/2006 a serviciilor publice de salubrizare, urmată de reglementări secundare aprobate prin ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), aceasta fiind autoritatea competentă care monitorizează şi controlează piaţa serviciilor comunitare de utilităţi publice. De asemenea, ANRSC e instituţia abilitată să autorizeze şi funcţionarea operatorilor prestatori prin procedura de licenţiere, în baza unui regulament de licenţiere aprobat prin Hotărârea de Guvern 745/2007. Licenţa e un act administrativ care certifică permisiunea de a presta un serviciu public într-o arie administrativ-teritorială şi în baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune.

- De ce RER Ecologic Service este singurul operator licenţiat al serviciului de salubritate în Oradea?

- Ca urmare a licitaţiei organizate de Consiliul Local Oradea în anul 2006, licitaţie câştigată de RER Ecologic Service, Consiliul Local a încheiat un contract de delegare a gestiunii prin concesionare către societatea noastră. Momentul încheierii contractului a fost întârziat datorită unor acţiuni deschise în instanţă pentru anularea licitaţiei, de către cei care au pierdut. Abia la finalul proceselor, în anul 2008, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, au fost create condiţiile pentru încheierea contractului de salubritate. În baza acestui contract şi a documentaţiei aferente, RER Ecologic Service a obţinut licenţa ANRSC pentru prestarea serviciului de salubritate din Oradea. Pe lângă RER Ecologic Service, au mai obţinut licenţe în acest domeniu Eco Bihor, pentru administrarea depozitului de deşeuri, şi Deraton, pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Monopol legal

- Cine a decis monopolul operatorului de salubritate ?

- Legea cere acest lucru. Conform Legii 51, monopolul în domeniul serviciilor de utilităţi publice este o situaţie de piaţă caracteristică unor astfel de servicii care, pe o arie teritorială determinată, pot fi prestate de un singur operator. Serviciul de salubritate este un serviciu public, căci îndeplineşte cumulat mai multe condiţii legal stabilite: răspunde unei utilităţi publice, are un caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, presupune existenţa unei infrastructuri tehnico-edilitare adecvate, iar aria de acoperire are dimensiuni locale.

În plus, nu ar fi nici economic, nici logic ca pe o stradă să intre două autospeciale pentru colectarea deşeurilor. Una ar colecta deşeurile de la o casă, cealaltă de la altă casă... Eficienţa serviciului la nivel de localitate se asigură doar printr-o gestiune unitară a acestuia şi e singura modalitate de a controla operatorul responsabil să presteze acest serviciu.

- Există vreo diferenţă în aplicarea acestor legi între clienţii persoane fizice şi firme?

- Regulamentul propriu al serviciului de salubrizare al municipiului Oradea, întemeiat pe legislaţia în vigoare şi aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386 din 11 mai 2009, spune de la primul articol că regulile se aplică pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe raza municipiului.

Totodată, la articolul 7, regulamentul prevede că producătorii şi deţinătorii de deşeuri, indiferent că este vorba de persoane fizice sau juridice, pentru că toată lumea produce deşeuri, are obligaţia să deţină contracte încheiate cu operatorul serviciului de salubritate licenţiat să desfăşoare activitatea de salubrizare pe teritoriul municipiului Oradea. În cazul de faţă, cu RER Ecologic Service. Singura diferenţă între persoane fizice şi cele juridice este tariful. Conform legislaţiei, tarifele sunt aprobate prin hotărâre de Consiliu Local anual, în cazul Oradiei acestea fiind diferenţiate pentru cetăţeni şi firme.