Conducerea operatorului licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, trage linie şi îşi evaluează munca de peste an. Din perspectiva directorului general Marketing-Economic, Gabriela Mălinaş, în 2013 societatea a reuşit să-şi îndeplinească sarcinile stabilite prin contractul cu municipalitatea. Ceea ce se vede limpede pe străzile oraşului, mai curate decât în alţi ani ori decât cele din alte oraşe.

Un an mai bun

- Cum a fost 2013 pentru RER Ecologic Service şi Oradea?

- Mai bun decât anii anteriori. Cred că Oradea este tot mai curată de la an la an, dar şi în comparaţie cu alte oraşe, chiar dacă suntem o localitate de tranzit. Oamenii s-au disciplinat, aruncă mai puţine deşeuri clandestin, iar creşterea numărului de incinte pentru colectarea deşeurilor ajută şi ea la păstrarea curăţeniei. Nu este doar meritul nostru, şi le mulţumim orădenilor care respectă curăţenia. De asemenea, îi rugăm pe toţi să se înscrie în acest efort comun, căci scopul tuturor este să trăim într-un mediu cât mai puţin poluat.

- Care sunt realizările RER Ecologic Service în acest an?

- Am reuşit să formăm o echipă de persoane tinere, competente si conştiincioase, care se preocupă ca activitatea să fie bine organizată. Prin rezultatele financiare pozitive, ne-am dezvoltat parcul auto cu utilaje moderne, iar mărind productivitatea am reuşit să păstrăm un tarif rezonabil, actualizat doar cu rata inflaţiei. Am extins serviciul de salubritate stradală pe arterele nou asfaltate şi am pus accent pe operaţiunile mecanizate, întrucât o măturătoare cu aspirator poluează mai puţin şi curăţă mai bine. Ne-am dotat cu utilaje noi şi pentru îngrijirea spaţiilor verzi, iar toaletele publice concesionate le-am adus la standarde europene, dotându-le cu obiecte sanitare produse în străinătate, dar fără a aplica niciun tarif de acces. În această toamnă, pe domeniul public am plantat 780 de arbori în cadrul campaniei organizate de Primărie şi alţi 1.280 în loturile de spaţii verzi pe care le avem în grijă. De asemenea, am extins serviciile de amenajare a spaţiilor verzi pentru persoanele fizice şi juridice ori instituţii, având echipe care oferă pachete complete de îngrijire a grădinilor.

- Ce aţi fi dorit să faceţi şi nu aţi reuşit?

- În acest moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem, adică serviciul de salubritate, unde ne străduim să ne perfecţionăm. Nu avem o politică de a desfăşura activităţi suplimentare, ci de a ne face treaba în domeniul de care răspundem.

Convingere, nu constrângere

- Aţi derulat o campanie de premiere a orădenilor care colectează selectiv deşeurile. A fost de folos? Câte deşeuri reciclabile colectează orădenii acum?

- A fost de folos şi ne-a făcut o deosebită plăcere să întâlnim la punctele de colectare a deşeurilor reciclabile persoane care au venit de acasă cu materialele selectate pe fracţii. Şi, credem noi, şi orădenii s-au bucurat de o mică atenţie prin care am apreciat spiritul lor civic. În prezent, persoanele fizice adună lunar aproximativ 170 de tone de deşeuri reciclabile, respectiv alte 15 tone în fiecare categorie de igluuri. Agenţii economici adună cam 18 tone de deşeuri reciclabile.

- De ce trebuie orădenii să colecteze selectiv?

- Colectarea selectivă a deşeurilor este o cerinţă impusă prin directive europene şi un indicator de calitate în evaluarea ţării în plan european. Deşeurile reciclabile se colectează de RER Ecologic Service fără niciun cost pentru populaţie, astfel că orădenii nu au niciun motiv să nu colecteze selectiv. În viitorul apropiat va trebui să ne schimbăm mentalitatea şi să privim deşeurile ca materii prime secundare.

- Cum aveţi de gând să-i determinaţi pe orădeni să respecte colectarea selectivă?

- Vrem să realizăm campanii mediatice, împreună cu autoritatea publică locală, pentru informarea cetăţenilor. Ne vom concentra pe distribuirea de materiale informative, astfel încât cetăţeanul să se convingă singur de utilitatea acestui lucru, şi să nu se ajungă la aplicarea unor reglementări de constrângere.

Pregătiţi de iarnă

- Vor avea orădenii probleme cu deszăpezirea în această iarnă?

- Ne-am pregătit de iarnă achiziţionând utilaje specializate pentru deszăpezire şi dotate cu pluguri şi sărăriţe. În plus, avem utilajele de tip Unimog 4x4 achiziţionate în ultimii doi ani. De asemenea, avem stocuri de materiale antiderapante complete: 2.700 tone de sare, 500 tone de nisip şi 200 tone de clorură. O părere personală: eu nu cred că orădenii ştiu ce înseamnă cu adevărat să rămână înzăpeziţi, pentru că aici cantitatea medie de zăpadă e mult mai mică decât în alte oraşe. Totuşi, îi asigurăm că la deszăpezire sunt prioritare unităţile medicale, şcolile şi grădiniţele, iar apoi alte zone de servicii publice indispensabile.

- Vor fi noutăţi în salubritatea locală în 2014?

- Aşteptăm modificările legislative privind Legea salubrităţii. Cert este că noi ne vom desfăşura activitatea conform cerinţelor şi că ne străduim să îmbunătăţim continuu calitatea serviciului, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi.