Gafă de proporții comisă, joi, la Turda, de Ziua Eroilor. Autoritățile civile și militare au confundat cimitirele și au depus coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, și nu celor români, după cum anunță Digi24.ro.

Informația a ieșit la iveală după ce o localnică a observat gestul și i-a luat la rost pe militari.

„Au încurcat cimitirele Eroilor! Au depus coroane și au prezentat onorul la rusi, cu spatele la Eroii Romani! Rușine!!!!! Asta e când nu îți pasa! Ești plătit sa nu îți pese!!!! Ați pătat ziua asta! Ați bifat! Probabil urma sa puneți poze și toți idioții sa aplaude!!! Ce dracu aplaudați lucrurile ptr care sunt plătiți??? Ați raportat îndeplinirea sarcinilor la primarie ????”, a scris Manuela Moldovan pe Facebook, distribuind și o filmare cu gafa jenantă.

„Să vă fie rușine, împreună cu autoritățile din Turda. Nu mă interesează, v-am văzut, n-am știut ce faceți! Soldații s-au aliniat acolo. N-am știut ce faceți. Deci coroane pentru monumentul rușilor! Nu știți măcar că aici aveți eroii României... O să aveți plângere la MApN. Faceți-vă treaba, învățați unde vă sunt eroii!”, le-a strigat femeia oamenilor în uniformă. 

Cei din urmă au lăsat capul în jos și au plecat, dar situația caraghioasă a continuat. După ce au fost „prinși”, militarii au mutat coroanele de la monumentul militarilor sovietici la monumentul eroilor români.

Ziua Eroilor se sărbătorește în România pe 28 mai, încă din 1920, când, prin Decretul-lege 1693, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălțării Domnului.

MApN a declanșat o anchetă internă pentru a vedea cine se face vinovat de încurcătură.