Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a constatat că toxiinfecţia micuţei Patricia Aktaa, decedată în urmă cu o săptămână, a fost cauzată de bacteria Salmonella, ce se regăsea în ouăle cu care a fost pregătită prăjitura pe care fetiţa şi familia ei au mâncat-o.

Ouăle au fost cumpărate de la un comerciant din satul bihorean Surduc, comuna Copăcel, lucru confirmat prin prezenţa bacteriei Salmonella în gospodăria unor oameni din sat, care au şi vândut ouă.

Inspectorii DSVSA au decis ca găinile să fie sacrificate, odată cu asanarea recoltându-se şi probe suplimentare pentru aprofundarea diagnosticului. După sacrificarea păsărilor, gospodăria va fi dezinfectată şi supravegheată, pentru a se evita o nouă infectare.

Totodată, inspectorii sanitari recomandă bihorenilor ca, pentru a evita toxiinfecţia alimentară datorată bacteriei Salmonella, să cumpere ouă de găini sau de raţă doar din centrele autorizate de ambalare, deoarece aceste ouă provin din ferme care au implementate programe de supraveghere a salmonelozelor sau a altor boli.

Totuşi, dacă achiziţionaţi ouă din alte surse, specialiştii recomandă să le consumaţi doar fierte!