Sala festivă a Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea a găzduit, joi, cea de-a X-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.

Evenimentul a început cu un recital de pian susţinut de Lavinia Dragoş, directorul Resonnance România, din opera lui Frederic Chopin. Alături de voluntari, la eveniment au participat şi PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, vicarul general pr. Olimpiu Todorean, deputatul Florica Cherecheş şi directorul adjunct al ASCO, Ioana Florea.

În 2015, din cei 250 voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial, 165 au fost voluntari activi, totalizând un număr de 3.273 ore prestate în serviciul aproapelui. Premiul pentru "Voluntarul anului 2015" l-a primit Ioanei Miruna Cazacioc, pentru "timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".

Voluntara Adina Popa a fost premiată pentru implicarea ei în proiectul Cantina Socială, care oferă o masă caldă zilnic pentru 60 de persoane aflate în nevoie. Ioana Miruna Cazacioc, Andrei Onici şi Tudor Jurjac au fost premiaţi pentru că şi-au dedicat vacanţa voluntariatului, ajutând în cadrul Centrului Social Maria Rosa. Pentru implicarea în Colecta de Paşti a asociaţei a fost premiată Andreea Munteanu, iar pentru cea de Crăciun, Cornelia Vesa.

Premiul Copacul Dorinţelor i-a revenit lui Andrei Horgoş. Copacul Dorinţelor este o campanie caritabila inedită pentru a susţine cele două centre de zi pentru copii. Dorinţele sunt, de fapt, obiecte necesare pentru ca beneficiarii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea la Centrul Caritas: de la carioci sau caiete până la jocuri lego, puzzle-uri sau cărţi cu poveşti.

Voluntarii Maria Gligor, Adriana Popa, Lorena Pop, David Mihai Petrica, Irina Pop, Adina Dume, Florica Dalia Balmuş, Diana Cîrţi, Melissa Marec, Kinga Vad, Mihaela Corb, Remus Roibu, Florica Maliţa au fost premiaţi pentru activitatea lor de la Centrul de Zi Gabriele, unde mai mulţi copii defavorizaţi îşi fac temele şi participă la diverse activităţi creative.

Premiul pentru disponibilitate, adică pentru voluntarul care a răspuns cu promptitudine tuturor solicitărilor asociaţiei s-a acordat lui Radu Cefan, în timp ce cel pentru Cel mai activ voluntar, în funcţie de numărul de ore prestate şi numărul activităţilor în care s-a implicat, l-a primit Daniela Pâncotan.

Cum anul acesta Caritas Eparhial a sărbătorit 10 ani de voluntariat, asociaţia a decis să acorde premiul "Voluntar de Zece" lui Constantin Liviu Demeter, care sprijină organizaţia încă din 2006 şi a efectuat sute de ore de volunariat. În fine, s-a acordat şi premiul pentru Promovarea Voluntariatului în rândul tinerilor, care s-a acordat lui Alice Scarlat.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Iosif Balazsi, Denis Lungu, Raul Kallai, Gabriela Kallai, Maria Gligor, Lidia Bogdan şi Melaz.