Bihorenii şi proiectele implementate de locuitorii judeţului care au avut un impact în comunitate au fost celebraţi, miercuri seară, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Comunităţii Bihorene, organizate de Fundaţia Comunitară Oradea.

Evenimentul s-a desfăşurat la Teatrul Regina Maria şi a adunat câteva sute de participanţi, între care s-au numărat companii, persoane publice, ONG-uri, voluntari şi tineri.

Recorder, gândit ca un proiect social

Spre deosebire de alţi ani, gala de miercuri, cu tema „Reimagine”, le-a oferit ocazia participanţilor nu doar să afle cine sunt bihorenii premiaţi, ci şi să asculte şapte speakeri care au devenit cunoscuţi în domeniul în care activează prin profesionalism. Moderatorul serii a fost cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu. 

Prima dintre speakeri a fost jurnalista Alina Păduraru (foto), care le-a povestit celor prezenţi despre cum Recorder a fost gândit iniţial ca un proiect de jurnalism social, în care cei implicați şi-au propus să facă interviuri cu personalităţi care schimbă societatea în care se află, dar, de-a lungul timpului, aceştia au devenit specializaţi în jurnalismul de investigaţie.

Ea a acordat apoi premiul "ONG-ului anului" pentru Caravana cu Medici filiala Bihor. Prin această asociaţie, voluntarii îşi doresc să faciliteze servicii medicale de bază oamenilor din zone rurale ale judeţului, prelevând probe de sânge de la săteni şi revenind ulterior în comunitate pentru a oferi gratuit consultaţii medicale.

Cel de-al doilea premiu, "Echipa anului", care le-a revenit reprezentanţilor Asociaţiei "Avram Iancu" din Beiuş, a fost înmânat de actorul braşovean Adrian Nartea, cunoscut pentru rolul principal din serialul "Vlad".

În cadrul ONG-ului, voluntarii susţin diferite activităţi în educaţie, sănătate, conservarea şi promovarea tradiţiilor pentru membrii comunităţii beiuşene.

Premiu pentru "bunul samaritean"

Pe scena teatrului a urcat apoi Barbara Promberger, biolog de faună sălbatică, originară din Austria. Ea s-a mutat în România, iar din anul 1993 s-a implicat în acţiuni de conservare a naturii şi animalelor carnivore din ţară, în special din Munţii Carpaţi şi de pe Dealurile din Transilvania.

Aceasta a înmânat premiul reprezentantului Serviciului de Ambulanţă Vicenţian pentru Copii (foto). Acesta este un proiect implementat de Asociaţia Sfântul Vincenţiu de Paul din Oradea şi oferă în principal servicii de transport medical în străinătate pentru copii cu boli grave care nu pot fi trataţi în ţară. Echipajul voluntar din ambulanţă este specializat în medicina de urgenţă şi pediatrie.

Apoi, premiul pentru "Voluntarul anului" a fost acordat de unul dintre fondatorii Fundaţiei Comunitare Oradea, Luminiţa Popa. Acesta a ajuns la Viorel Paşca, cel care este supranumit şi "Bunul Samaritean" fiindcă îngrijeşte sute de persoane bolnave și nevoiaşe în case din localităţile bihorene Dumbrava, Tinca şi Inceşti. La microfon, acesta le-a mulţumit celor care îi susţin proiectul şi "lui Dumnezeu, pentru că ne poartă de grijă în fiecare zi".

Orientare în carieră

Filosoful orădean Mihai Maci a înmânat premiul "Promotor al excelenţei şcolare", după ce a vorbit, între altele, despre cât de importantă este petrecerea timpului cu cei dragi.

Câştigătoarea a fost Maria Donca, profesoară pentru învăţământul primar şi doctor în istorie, care nu a reuşit să ajungă la eveniment.

Premiul "Excelenţa în meserie" a fost înmânat psihoterapeutei Maria Veridiana Ghiurca (foto), care lucrează cu copii şi adolescenţi pentru a-i orienta în carieră, în cadrul Centrului de Consiliere, Orientare în Carieră şi Formare Profesională de la Liceul "Don Orione".

Acesta a fost acordat de Dan Oros, CEO-ul companiei orădene Creatopy, care a povestit că a luat decizia să renunţe la conducerea echipei de marketing a Google şi YouTube România în primăvara anului acesta. Scopul lui principal acum este listarea companiei bihorene Creatopy la bursa din New York.

Artistă premiată

Cel de-al şaselea speaker al serii, regizorul Tudor Giurgiu, a povestit publicului cum a ajuns să facă regie în România, cum în tinereţe a regizat videoclipurile primei televiziuni cu specific muzical lansate în România în 1999, Atomic TV, şi cum a pus bazele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Acesta a acordat premiul "Promotor al culturii şi artei" care a ajuns la artista Roxana Netea.

Ea este cunoscută în comunitatea orădeană pentru conducerea proiectelor de artă stradală care au dus la realizarea picturilor "Dream Big" din Parcul Brătianu, "Anotimpurile Art Nouveau" de pe Tudor Vladimirescu şi "Mozaic citadin" din Parcul Libertăţii.

"Ca ambasador al culturii şi culorii în oraş îmi doresc să continui astfel de proiecte şi, de ce nu, să pun bazele unui festival de street art", a spus ea.

Ultimul speaker al serii a fost jurnalistul Valeriu Nicolae, cunoscut pentru emisiunea săptămânală "Starea impostorilor", în care vorbeşte despre politicieni şi CV-urile lor umflate precum şi despre afacerile lor dubioase.

El a acordat premiul "Liderul care schimbă lumea", care i-a revenit lui Ovidiu Milian, preşedintele Asociaţiei Deficienţilor Locomotori din Bihor. Prin exemplul personal, el însuşi fiind imobilizat într-un scaun cu rotile, acesta motivează şi alte persoane cu dizabilităţi să-şi trăiască viaţa fără a-şi pune limite.

Fondurile strânse din vânzarea biletelor de la eveniment vor fi direcţionate pentru susţinerea programului Fondul Ştiinţescu Oradea, ediţia 6.0, al FCO. Prin acest program, ONG-ul finanţează şi oferă servicii de mentorat unor proiecte prin care ştiinţa devine mai atractivă în rândul copiilor şi tinerilor din judeţul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!