Cei mai implicaţi bihoreni și cele mai active organizaţii au fost premiate, marţi seară, la Hotel Ramada, în cea de-a treia ediţie a Galei Comunităţii Bihorene. 

Evenimentul a cuprins și prezentarea proiectelor pentru Bursa Talentelor, unele dintre acestea fiind inițiative ale unor elevi orădeni de la Colegiul Național Emanuil Gojdu și de la Colegiul Național Mihai Eminescu. 

Cine a fost premiat

Gala Comunităţii Bihorene are ca scop premierea oamenilor şi asociaţiilor care s-au remarcat prin activitatea lor. Anul acesta, în urma nominalizărilor făcute de bihoreni, au fost oferite opt premii.

Premiul "Schimbă lumea" a fost acordat primarului din Sălacea, Béla Horváth, unul dintre cei mai tineri primari din judeţ. Acesta a implementat anul trecut programul de colectare selectivă în cinci recipiente: pentru hârtie şi carton, plastic, sticlă, biodeşeuri şi deşeurile reziduale.

Voluntarul anului a fost desemnat Ioana Mădălina Maiorescu care a înfiinţat Asociația „Lumea lui Ianis”, ce oferă găzduire gratuită persoanelor cu probleme oncologice care se tratează la Oradea.

Echipa Sirudas (Serviciul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul asistenţei sociale) a luat premiul "Echipa Anului", iar premiul pentru "Excelenţă în meserie" a fost primit de Simona Bişboacă, care recent a realizat un studiu ce demonstrează că mierea produsă în România are calități antibacteriene superioare mierii de Manuka. 

De asemenea, a mai fost oferit premiul "Proiectul anului" pentru campaniile umanitare organizate de West Alpine Off Road. "ONG-ul anului" a fost ales Societatea de Binefacere Don Orione Oradea, iar echipa proiectului "Jurnalism muzical pentru comunitate" a primit premiul "Promotor al culturii şi artei".

Profesoara de fizică Nicoleta Pazmany, preşedinta clubului de astronomie "Meridian Zero", a fost recompensată cu premiul "Promotor al excelenţei şcolare".

Vedeta serii

Pe lângă aceste, gala a mai găzduit şi prezentarea celor şase inițiative selectate pentru Bursa Talentelor.

Cel mai popular proiect care a primit cele mai multe finanţări de la personalităţile prezente a fost "Caravana Ştiinţei", iniţiat de elevul Alexandru Slavoia (foto). Acesta studiază la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Pentru implimentarea proiectului, tânărul avea nevoie de 4.700 de lei, dar în total a primit 20.200 de lei, adică de peste patru ori mai mult. 

Următoarele cele mai sponsorizate planuri au fost "Tineri Speciali în viaţa de zi cu zi", iniţiat de Asociaţia Corabia Speranţei, care a primit 23.500 de lei, şi "Consumă sustenabil" al Gabrielei Vereş, care a primit o finanţare de 20.700 de lei.

Celelalte proiecte ale bursei au fost "Talentul nu are etnie" al Şcolii Creştine Private din cartierul romilor Tinca, "Oglinda sufletului în culori" al Asociaţiei Zâmbet şi speranţă pentru viitor, "Pro discipulus" al Ancăi Mihociu, EduCrea(c)tiv al lectorului universitar Anca Tomoioagă şi al conferenţiarului Oana Brîndaş de la Universitatea din Oradea, "AntreprenorIng" al lui Bogdan Berke, reprezentantul Cercului Ştiinţific Studenţesc "Self-up" şi "Deplastificat" al elevei Andra Cloştorfeanu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

În total pentru aceste iniţiative s-au strâns 142.400 de lei de la personalităţi şi firme bihorene.