Actorul Will Smith a fost în centrul atenţiei la Gala Premiilor Oscar, eveniment care a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Acesta a urcat la un moment dat pe scenă şi l-a lovit pe actorul Chris Rock, înainte ca acesta din urmă să desemneze premiul Oscar pentru cel mai bun documentar al anului.

Adevăr sau regie?

Will Smith s-a enervat când colegul său de breaslă a spus pe scenă o glumă la adresa soţiei sale, Jada Pinket Smith. Chris Rock a spus că aşteaptă să o vadă pe femeie jucând în partea a doua a filmului "G.I. Jane" (un lungmetraj despre drama războiului văzută prin ochii unei femei rase în cap), o aluzie la faptul că soţia lui Smith s-a ras în cap după ce a anunţat că suferă de alopecie.

Site-ul de ştiri Digi24.ro scrie că Will Smith a reacţionat imediat în urma acelei glume, a urcat pe scena galei Oscar şi l-a pălmuit pe Chris Rock, apoi s-a întors la scaunul său din sală.

"Ţine numele soţiei mele departe de gura ta spurcată!", a strigat Will Smith spre Chris Rock, iar producătorii postului TV ABC au întrerupt imediat sunetul întregii transmisiuni.

Totuşi, în transmisiunile difuzate de pe alte posturi, sunetul a rămas disponibil, iar Chris Rock a putut fi auzit în timp ce a spus: "Will Smith tocmai m-a pălmuit zdravăn de tot!". "Asta a fost cea mai tare seară din istoria televiziunii", a adăugat starul de comedie.

Imaginile au ajuns repede pe toate reţelele de socializare, iar internauţii se întreabă dacă acel moment a fost real sau regizat.

În aceeaşi seară, Will Smith a prezentat scuze publice Academiei Americane de Film, după ce a aflat că a câştigat premiul Oscar pentru rolul principal din filmul "King Richard", în care l-a interpretat pe Richard Williams, tatăl jucătoarelor de tenis Venis şi Serena Williams.

"Vreau să-mi cer scuze faţă de Academia de film americană, vreau să îmi cer scuze faţă de toţi colegii mei nominalizaţi. Iubirea te împinge să faci lucruri nebuneşti", a spus el.

"CODE", cel mai bun film

Cea de-a 94-a gală a Academiei Americane de Film, care a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii, a avut loc la Teatrul Dolby din Los Angeles.

Cel mai bun film a fost desemnat "CODA", pe care criticii însă nu îl vedeau ca favorit. Preferatul celorlalte ceremonii de premiere din ultima perioadă - de la Globurile de aur şi la Bafta - a fost "The Power of the Dog" şi acesta aflat printre nominalizări.

Filmul "CODA" spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de această dizabilitate. Atunci când familia sa este pe cale să piardă afacerea cu pescuitul, Ruby trece printr-un conflict interior, fiind prinsă între dorinţa ei de a-şi urma pasiunea pentru muzică la Berklee College of Music şi temerile legate de abandonarea părinţilor.

Cele mai multe premii le-a luat "Dune" - şase, însă nici unul la o categorie considerată importantă. Printre ele, cele pentru coloană sonoră şi imagine.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Jessica Chastain, pentru rolul său în filmul "The Eyes of Tammy Faye".

La categoria film internaţional, câştigătorul a fost lungmetrajul japonez "Drive My Car". Inspirat din trei nuvele ale celebrului scriitor Haruki Murakami, filmul spune povestea unui actor şi regizor de teatru devastat de moartea soţiei sale.


Vezi lista tuturor câştigătorilor 

Cel mai bun film: "CODA"

Cea mai bună regie: Jane Campion ("The Power of the Dog")

Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith ("King Richard")

Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain ("The Eyes of Tammy Faye")

Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur ("CODA")

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose ("West Side Story")

Cel mai bun lungmetraj internaţional: "Drive My Car" (Japonia)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Encanto"

Cea mai bună scenografie: "Dune"

Cel mai bun scenariu adaptat: "CODA"

Cel mai bun scenariu original: "Belfast"

Cea mai bună imagine: "Dune"

Cel mai bun montaj: "Dune"

Cea mai bună coloană sonoră: "Dune"

Cel mai bun cântec original: "No Time to Die" (interpretat de Billie Eilish)

Cel mai bun sunet: "Dune"

Cele mai bune efecte vizuale: "Dune"

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "The Eyes of Tammy Faye"

Cele mai bune costume: "Cruella"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Windshield Wiper"

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "The Long Goodbye"

Cel mai bun lungmetraj documentar: "Summer of Soul (...or, when the revolution could not be televised)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "The Queen of Basketball"

Premii onorifice: Samuel L. Jackson, Elain May, Liv Ullmann

Premiul umanitar Jean Hersholt: Danny Glover.