Gala premiilor Uniunii Teatrale din România se va ţine, în 2016, pe scena Teatrului Regina Maria, a anunţat, luni seara, în cadrul galei UNITER din acest an, preşedintele organizaţiei Ion Caramitru.

Potrivit reprezentanţilor Teatrului Regina Maria, decizia a fost luată după ce conducerea instituţiei de cultură orădene "şi-a arătat disponibilitatea de a organiza gala şi şi-a depus candidatura".

"Demersurile au început în anul 2013, când Teatrul Regina Maria a pregătit documentaţia necesară. O condiţie în acest sens a fost sprijinul pe care administraţia locală şi judeţeană urmează să îl acorde în vederea organizării galei", se arată într-un comunicat de presă trimis marţi de teatrul orădean.

De asemenea, în luarea deciziei a mai contat şi valoarea istorică şi arhitectonică a clădirii Teatrului Regina Maria, faptul că teatrul orădean a lansat regizori care apoi şi-au creat cariere de succes (Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Alexandru Colpacci), faptul că Teatrul Regina Maria a colaborat cu nume mari ale regiei din România (Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Alexandru Hausvater, Theodor Cristian Popescu etc.), precum şi nominalizările obţinute Gala Premiilor UNITER de către teatrul gazdă şi participarea la diferite festivaluri din ţară şi din străinătate.

Totodată, potrivit Teatrului Regina Maria, reprezentanţii UNITER au luat în considerare şi faptul că, la Oradea, există un "public de calitate şi constant la spectacole". De la redeschiderea din 2011, peste 70% dintre reprezentanţii s-au jucat cu casa închisă.

Ediţia a 23-a a Galei Premiilor UNITER s-a desfăşurat luni seara în sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Cel mai bun spectacol a fost desemnat "De vânzare", al Gianinei Cărbunariu, iar premiul pentru cel mai bun regizor a fost primit de Victor Ioan Frunză, pentru "Mobilă şi durere".