Iubitorii orădeni de teatru au fost dezamăgiţi, luni seară, când juriul UNITER, format din criticii Alice Georgescu şi Mircea Morariu, actiţa Ozana Oancea, scenografa Viorica Petrovici şi regizorul Alexa Visarion, l-au desemnat câştigător al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal pe Marian Râlea.

Asta doar pentru motivul că, la aceeaşi categorie, a fost nominalizat în acest an şi actorul orădean Richard Balint, pentru rolul Gorge în spectacolul "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", regizat de Bobi Pricop la Teatrul Regina Maria.

Celălalt nominalizat la această categorie a fost Florin Piersic Jr. În schimb, potrivit unui vot online al publicului, Richard Balint s-a dovedit a fi favoritul spectatorilor.

La ridicarea premiului, actorul Marian Râlea a realizat un moment emoţionant, chemându-i pe scenă pe ceilalţi doi nominalizaţi, pentru o fotografie de grup.

În schimb, în această ediţie a Galei, au fost laureate mai multe personalităţi teatrale orădene. Diana Florina Avrămuţ a primit premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015, iar regizorul Tudor Chirilă pe cel pentru Teatru TV, cu piesa "Buzunarul cu pâine".

Totodată, senatul UNITER a decis să-l premieze pe actorul orădean Eugen Ţugulea cu premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei.

Circa 500 de actori, regizori, scenografi, critici de teatru şi alţi invitaţi participă, luni seară, la ediţia a XXIV-a a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată pentru prima oară în Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea, într-o atmosferă elegantă şi emoţionantă.

Surpriza serii a fost actriţa Jacqueline Bisset, care a venit la Oradea pentru a acorda premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru "Clasa noastră".

În cadrul Galei, prezentate de Ion Caramitru, Oradea şi judeţul Bihor au fost promovate prin mai multe clipuri de prezentare a frumuseţilor naturale şi arhitecturale ale zonei noastre.