Începând de săptămâna viitoare românii vor merge la cumpărături cu plasele de sticle goale şi borcane după ei.

Potrivit OUG 77 din 2018 comercianţii sunt obligaţi din 31 martie să perceapă o garanţie pentru ambalajele reutilizabile ale produselor vândute.

"Începând cu 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produsele destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei pe ambalaj", se menţionează în normativul care modifică Legea 249 din 2015 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje.

Garanţia nu se va elibera însă oricum. Pentru a-şi putea recupera banii cumpărătorii vor trebui să predea sticlele şi borcanele în stare corespunzătoare şi să prezinte bonul fiscal de la data achiziţiei produsului.

Normativul obligă firmele care introduc pe piaţă produse în ambalaje reutilizabile să le marcheze cu eticheta "ambalaj recuperabil" şi să organizeze preluarea acestora astfel încât începând din cu anul 2019 procentul de returnare să crească la minim 90%.

Un sistem similar va intra în vigoare din 31 martie 2022 şi în cazul produselor a căror ambalaje nereutilizabile cu volumul între 0,1 şi 3 litri.

Normativul vizează în acest caz ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal pentru băuturi alcoolice, răcoritoare şi ape de băut de orice fel.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor OUG 77 se sancţionează cu amendă de până la 30.000 lei.