După ce, sesizaţi de un cetăţean, au fost în control în cartierul Tineretului şi au văzut cu ochii lor că în pământ se găsesc deşeuri din azbest, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au trasat Primăriei Oradea sarcina să cureţe aceste resturi periculoase.

Deocamdată, Primăria trebuie să cureţe doar parcela reclamantului care a sesizat problema Gărzii de Mediu. Nu este exclus însă ca în viitorul apropiat să trebuiască să facă o ecologizare generală în cartier.

"Conform adresei primite de la Primărie, Planul Urbanistic Zonal al cartierului nu a avut aviz de mediu. Astfel că am impus ca măsură şi obţinerea acestui document", a explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, pentru BIHOREANUL.

În 2004, când a înfiinţat cartierul şi a întocmit PUZ, Primăria n-a obţinut şi avizul de mediu, aşa cum legea prevedea. Acest document ar fi trebuit să stabilească şi măsurile de ecologizare pentru terenul care, la începutul anilor ’90, a fost depozit de deşeuri al fabricii de azbociment. În lipsa avizului de mediu care să impună o ecologizare, Primăria n-a ridicat de acolo nicio placă de azbest. În schimb, a concesionat terenurile contaminate.

Nici în 2011, după ce o anchetă a BIHOREANULUI a arătat că întreg cartierul este infestat, Primăria nu şi-a făcut treaba. Reziduurile au fost pur şi simplu îngropate în pământ şi sunt scoase la suprafaţă, pe rând, de concesionarii care vor să-şi ridice case acolo.

Garda de Mediu Bihor nu a dat nicio amendă Primăriei pentru deficienţele constatate. În schimb, până cel târziu pe 31 octombrie, municipalitatea trebuie să comunice comisarilor ce măsuri a întreprins pentru a remedia deficienţele constatate.