Prim-comisarul Gărzii de Mediu, Călin Mocan, a prezentat joi raportul de evaluare a planului anual de activităţi al Comisariatului Judeţean de Mediu Bihor pentru anul 2010.

"Realizări deosebite"

Primele aspecte la care Mocan a făcut referire au fost cele catalogate de el ca "realizări deosebite". "Am reuşit să atragem personal. Dacă la începutul anului lucrau în instituţie 12 persoane, la final au fost 18. De cele şase persoane a fost reală nevoie şi am reuşit să le atragem prin transfer de posturi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului către Garda de Mediu", a declarat prim-comisarul.

Tot o realizare deosebită este şi obţinerea unui sediu pentru Garda de Mediu, care în prezent funcţionează în chirie în sediul APM din Bulevardul Dacia. Garda a primit de la Consiliul Judeţean Bihor un corp de clădire pe strada Armatei Române, în apropierea Oficiului de Cadastru, clădire care trebuie renovată. "Sperăm ca în acest an să obţinem fonduri pentru a renova sediul. Sunt mulţumit dacă până la sfârşitul anului 2012 ne mutăm acolo", a spus Mocan.

Campioni la sancţiuni

În privinţa inspecţiei şi controlului, prim-comisarul a prezentat cifrele ce caracterizează această activitate. Inspecţii planificate au fost în număr de 285 la 204 obiective, toate fiind realizate, iar planul de inspecţii neplanificate a fost depăşit. Asta înseamnă că toţi comisarii de mediu au făcut mai multe inspecţii neprevăzute decât s-au aşteptat la începutul anului 2010.

Inspecţii pentru respectarea condiţiilor impuse în autorizaţiile pentru construcţii sau activităţi noi au fost 82 la număr (faţă de 15 propuse), autosesizări au fost 72 (faţă de 15 propuse), iar pentru identificarea de obiective noi au fost 60 de inspecţii (faţă de tot 15 propuse).

Inspecţii pentru rezolvarea reclamaţiilor au fost 106, faţă de 80 câte şi-au propus comisarii. "Anul trecut a fost şi o "vrie" legată de mirosul deranjant din Rogerius şi Ioşia, au venit să depună reclamaţii câtre 4, 5 persoane care locuiau în aceeaşi scară de bloc", a explicat Mocan. Din fericire, Bihorul a fost ferit de accidente sau incidente de mediu în 2010, iar inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse prin actele de control au fost 65 la număr.

Singurele inspecţii unde comisarii de mediu nu şi-au împlinit planul au fost cele pentru emiterea sau revizuirea actelor de reglementare, care se realizează împreună cu APM. Din cele 15 propuse, doar 2 s-au realizat, iar asta pentru că, spune Mocan, APM nu a participat la aceste inspecţii, deşi i s-a solicitat verbal şi în scris.

"Cei care au dubii privind activitatea Gărzii de Mediu Bihor, trebuie să ştie că suntem pe primul loc în regiunea de nord-vest în privinţa sancţiunilor aplicate, atât ca şi cuantum, cât şi ca număr", a declarat Mocan, precizând şi cifrele: 141 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.942.200 de lei.

Penali cu Beiuşul

Garda de Mediu a depus în 2010 o singură sesizare penală, pe numele firmei Edilul Beiuş, gestionarul haldei de gunoi din municipiul Beiuş. Potrivit lui Mocan, sesizarea penală a fost făcută deoarece firma Edilul Beiuş primise, în urma unui act de control, dispoziţia de a-şi suspenda activitatea, lucru ce nu s-a întâmplat.

Prim-comisarul a mai spus că oraşele Beiuş, Ştei, Marghita şi Aleşd aveau obligaţia de a-şi închide şi de a-şi ecologiza gropile de gunoi până în 2009, respectiv 2010, lucru ce la Beiuş nu s-a întâmplat. Nici Marghita şi Ştei nu stau cu mult mai bine, dat fiind că haldele din cele două localităţi, deşi închise, nu au fost ecologizate.

Tot în 2010, Garda de Mediu a realizat acţiuni cu Poliţia Bihor pentru identificarea delictelor silvice şi a celor cu metale feroase şi neferoase, cu Poliţia de Frontieră pentru controlarea transportului de deşeuri peste graniţe şi cu Inspectoratul Şcolar pentru conştientizarea preşcolarilor şi elevilor privind importanţa protecţiei mediului.

Pentru 2011, instituţia şi-a propus să reducă depozitările necontrolate de deşeuri, prin controale intensificate, să se asigure că firmele îşi îndeplinesc obligaţiile asumate, să realizeze cursuri de instruire pentru comisari, dar şi instruirea corpului voluntarilor de mediu.

Cât despre faptul că subprefectul Cristian Bitea i-a imputat şefului Gărzii de Mediu "grave deficienţe manageriale", Mocan a spus că superiorii săi sunt foarte mulţumiţi de el. "Poţi să acuzi pe cineva dacă îi soliciţi un raport", a declarat Mocan, făcând referire la faptul că Bitea nu i-a solicitat niciodată vreo referire la activitatea realizată.