Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au oprit pământul bihorean de la scuturare. În urma articolului publicat de BIHOREANUL în urmă cu două săptămâni, care arăta că firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de compania NIS Petrol să facă prospecţiunile seismice în perimetrul Tria, a început să lucreze deşi nu deţine încă avizele necesare din partea autorităţilor judeţene, prefectul Claudiu Pop a cerut Gărzii de Mediu Bihor să ia măsuri.

"În urma controlului, am decis suspendarea activităţii societăţii pentru lipsa actelor de reglementare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele (foto). Potrivit acestuia, AGS poate să-şi reia activitatea în Bihor doar după ce-şi obţine certificatul de urbanism din partea Consiliului Judeţean, respectiv avizul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, AGS a solicitat CJ Bihor emiterea certificatului, însă acesta nu a fost încă eliberat. Asta pentru că nu toate primăriile de pe raza perimetrului pe care AGS ar trebui să lucreze s-au pronunţat dacă avizează favorabil sau nu aceste lucrări. De asemenea, AGS trebuie să depună la APM Bihor un memoriu de prezentare a lucrărilor, care să cuprindă procedura şi datele tehnice, dar şi certificatul de urbanism. În baza acestor acte, Agenţia va emite sau nu avizul de mediu.

Din cele 15 primării de pe raza perimetrului denumit generic EX-2 Tria, doar 4 şi-au dat acordul până acum pentru realizarea lucrărilor de prospecţiuni: Brusturi, Sârbi, Spinuş şi Chişlaz. Alte primării, printre care şi Oradea, au dat deja aviz negativ, iar unele încă nu au dat niciun răspuns.

Prospecţiunile seismice tridimensionale reprezintă o metodă de determinare dacă în subsolul unei zone există sau nu zăcăminte de ţiţei ori gaze, iar dacă da, ce dimensiuni au acestea. Prospecţiunile se fac de companiile deţinătoare ale unor acorduri petroliere pentru a identifica cele mai bune locuri în care urmează să fie amplasate sondele de explorare, respectiv cele de extragere a resurselor.

Citeşte mai multe detalii în articolul "Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări"