Între 1 aprilie şi 30 iunie, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut 360 de inspecţii, în urma cărora au aplicat 31 de amenzi, în valoare totală de 274.000 lei, se arată într-un comunicat transmis joi de instituţie.

Cea mai mare sancţiune a fost în valoare de 50.000 de lei, dată societăţilor care nu au respectat măsurile impuse de comisarii de mediu la controalele anterioare. Comunicatul nu menţionează nici care sunt aceste societăţi, nici ce probleme au avut.

În schimb, Garda de Mediu Bihor anunţă care sunt principalele deficienţe depistate în timpul controalelor din ultimul trimestru: nerespectarea prevederilor impuse prin autorizaţia de mediu, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, netransmiterea declaraţiilor la Fondul pentru Mediu, nerespectarea condiţiilor licenţei de către operatorul de salubritate, evacuarea pe sol a uleiurilor uzate sau neevacuarea de către persoanele juridice sau fizice a deşeurilor generate în urma activităţilor proprii în ariile naturale protejate.

Comisarii de mediu au făcut controale şi la primăriile din Bihor, unde au constatat că nu s-a implementat sistemul de colectare selectivă a deşeurilor municipale generate pe raza acestora. Comunicatul GNM nu precizează însă care sunt aceste primării.

În schimb, comisarii de mediu au mai anunţat că în ultimul trimestru au aplicat o sancţiune de suspendare a activităţii şi a fost întocmită o sesizare a organelor de cercetare penală.

În aceeaşi perioadă, GNM Bihor a înregistrat 62 de sesizări, care au vizat exploatări ilegale din fondul forestier, deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, calitatea aerului, funcţionare ilegală fără autorizaţie, probleme de biodiversitate, disconfortul olfactiv, poluarea fonică.

"Precizăm că în perioada 01.04 - 30.06.2019 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol)", se mai arată în comunicat.