Tot a doua zi din anul trecut, comisarii de mediu din Bihor au dat o amendă pentru poluare sau încălcarea normelor în vigoare. Aproape jumătate din amenzi au fost încasate de primăriile și firmele de salubritate din județ, pentru deficiențe în colectarea deșeurilor din localitățile județului.  

Potrivit raportului privind activitatea din anul 2021 al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, comisarii au făcut 1.016 inspecții, în urma cărora s-au dat 47 de avertismente și 159 de amenzi, în cuantum de 3,7 milioane lei.

De asemenea, în 11 situații, au fost sesizați procurorii, în alte 26 de controale s-au dispus măsuri de suspendare a activității, iar de trei ori au fost confiscate bunuri.

Din totalul amenzilor, 75 au ajuns la primării sau la operatori de salubritate din Bihor (în cuantum de 1.248.000 lei), unde comisarii de mediu au depistat neconformități în starea de salubrizare. Pe românește, mormane de gunoaie clandestine sau nereguli în colectarea deșeurilor.

„În cadrul controalelor tematice planificate pe salubrizare au fost identificate circa 82 locații cu abandonări de deșeuri pe o suprafață de circa 42.110 mp”, a transmis Garda de Mediu Bihor. De regulă, aceste mormane de gunoaie sunt în albiile râurilor sau în vecinătatea cartierelor locuite de cetățeni romi.

Comisarii de mediu au verificat anul trecut și depozitele de deșeuri industriale periculoase, controale în urma cărora s-au dat șase sancțiuni, în valoare totală de 200.000 de lei.

De asemenea, patru amenzi s-au dat la stații de epurare a apelor uzate (în cuantum de 120.000 lei) și tot atâtea pentru diferite fapte ilegale săvârșite în arii naturale protejate (în valoare de 208.000 lei).

Printre plângerile penale făcute de comisarii de mediu, trei au fost pentru balastiere ilegale, una pentru distrugerea unei plante ocrotită de lege (liliacul transilvănean), iar o alta pentru incendierea vegetației în arii naturale protejate.

Citiți mai jos raportul complet al GNM Bihor: