Prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a vorbit miercuri, într-o conferinţă de presă, de fumul dens pe care îl scoate CET-ul orădean. Şeful Gărzii doreşte să determine Electrocentrale Oradea să facă lucrări de modernizare înainte de a pune în funcţiune noua centrală pe gaz, pentru a cărei construcţie primeşte fonduri europene. Potrivit lui Mocan, până în decembrie 2013 CET-ul are dreptul să depăşească emisiile, dar nu ar trebui să o facă, pentru că în toată această lungă perioadă orădenii vor respira un aer plin de noxe şi vor vedea cer gri de fum.

Instalaţia Electrocentrale Oradea a fost pusă în funcţiune în 1966, astfel că în prezent este uzată moral şi fizic. "Garda Naţională de Mediu are obligaţia de a verifica respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu. Această instalaţie a primit autorizaţia de mediu integrată în 2007, de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului", a declarat Mocan.

În respectiva autorizaţie, Electrocentrale are prevăzut că până în 2013 trebuie să se modernizeze, transpunându-şi directivele europene privind emisiile. "Asta înseamnă că până atunci pot să aibă depăşiri ale acestor emisii. Noi putem impune măsuri doar în limita prevederilor autorizaţiei integrate", a precizat prim-comisarul.

Pentru că autorizaţia de mediu le permite depăşirile, apare paradoxul. Potrivit lui Mocan, numai în acest an, comisarii de mediu au făcut opt controale la Electrocentrale Oradea, din care cinci neplanificate. Comisarii au constatat, astfel, că electrofiltrele, care ar trebui să oprească pulberile şi cenuşa să nu iasă în atmosferă, nu funcţionează în totalitate, iar aerul respirat de orădeni ajunge să fie foarte poluat. Cum numai ARPM Cluj poate să revizuiască autorizaţia de mediu a Electrocentrale, Garda de Mediu Bihor i-a trimis o adresă oficială, solicitându-i să revizuiască autorizaţia de mediu.

În răspuns, ARPM susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu a făcut nicio informare privind depăşirea emisiilor de către Electrocentrale Oradea. "Dar de ce nu a făcut? Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Oradea nu deţin un soft de modelare a dispersiei, să poţi să-ţi dai seama de la cine sunt depăşirile", a precizat Mocan. Astfel, chiar dacă specialiştii APM Bihor înregistrează că aerul din Oradea e mai poluat, specialiştii nu au de unde să ştie cine e de vină. "Noi, ca autorităţi locale, ne învârtim într-un cerc vicios! E un dans la care eu, personal, n-o să mă las, însă", a spus Mocan.

Şeful Gărzii de Mediu a cerut societăţii Electrocentrale ca până la 1 iunie să facă un calcul estimativ privind costurile pentru înlocuirea electrofiltrelor. "Apoi o să le impunem să identifice de unde pot obţine banii", a mai spus prim-comisarul.