După ce BIHOREANUL a sesizat printr-un articol că, în păduricea de pe Calea Clujului, CNADNR a comandat doborârea a zeci de arbori, pentru a face loc viitorului pasaj suprateran, fără acordul APM Bihor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au mers în control la faţa locului.
Potrivit unei informări semnate de comisarul-şef Viorel Ţepele şi transmisă redacţiei, proiectul cu pricina "a obţinut toate aprobările necesare". De la APM Bihor, CNADNR a obţinut avizul de mediu în 2012, când directorul de la acea vreme, Ovidiu Dăescu, a stabilit că pasajul şi şoseaua ce vor fi construite nu au un impact asupra mediului. Proiectul nu prevedea expres tăieri de arbori, chit că era evident, din planşele proiectului, că viitoarea şosea se va suprapune peste pădure.
Aşa cum şi comisarii de mediu au constatat, în zonă s-au doborât zeci de copaci în acest an. Câţi anume, echipa de control nu poate spune cu exactitate, căci între timp a fost turnat asfaltul, iar cioturile nu mai pot fi numărate.
Însă, spun comisarii, tăierile au fost legale. "SC Arl SA Cluj Napoca, în calitate de executant al lucrării, a obţinut de la Primăria Municipiului Oradea – Direcţia Tehnică autorizaţia de tăiere / toaletare arbori cu nr. 92265/06.05.2014 pentru un număr de 95 de arbori. Direcţia Silvică Bihor prin Ocolul Silvic Oradea a procedat la punerea în valoare a unui număr de 100 de arbori, ca urmare a avizului favorabil emis de ITRSV Oradea", se arată în informarea Gărzii de Mediu Bihor.
Garda mai arată că terenul cu pricina este o "perdea forestieră de protecţie", aşa că tăierile arborilor de aici nu intră sub incindenţa Legii 24/2007, care obligă primăriile să ceară avizul APM pentru tăierea unui copac sănătos, ci sunt supuse regimului silvic.
"Având în vedere că beneficiarul proiectului deţine actele de reglementare pentru efectuarea lucrărilor, iar comisarii GNM nu au constatat neconformităţi cu ocazia controlului în teren, considerăm că nu se justifică sancţionarea contravenţională a CNADNR în această speţă", mai arată informarea Gărzii de Mediu.