Sesizaţi de mai mulţi orădeni deranjaţi de mirosul pestilenţial care a învăluit în ultimele două zile vestul oraşului, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au mers, joi, în control la ferma Nutripork.

Aceştia au constatat, din nou, că ferma respectă toate condiţiile impuse prin autorizaţia de mediu. Totuşi, comisarii au dispus noi măsuri menite să protejeze oraşul de duhoare.

"Am impus împrăştierea prin încorporare directă a dejecţiilor, ceea ce înseamnă că din vidanjă, prin gurile de evacuare, dejecţiile vor ajunge direct în pământ. De asemenea, administrarea dejecţiilor să nu se facă în zilele cu mult soare şi să ne anunţe fiecare împrăştiere cu 24 de ore înainte. S-a mai dispus şi o analiză a calităţii aerului în momentul în care împrăştie aceste dejecţii", a declarat comisarul-şef Viorel Ţepele, joi, pentru BIHOREANUL.

Comisarii de mediu le-au recomandat reprezentanţilor fermei şi să anunţe prin mass-media când împrăştie dejecţii, sperând ca astfel nemulţumirea publică să fie mai redusă.

Controlul Gărzii de Mediu Bihor vine şi după ce peste 2.000 de orădeni au semnat o petiţie online împotriva Nutripork şi a duhorii care învăluie vară de vară oraşul.

Concluzia că duhoarea de la Nutripork este împrăştiată legal peste oraş a mai fost trasă şi după alte controale de mediu ce au avut loc în ultimii cinci ani. Cum putoarea persistă, pare evident însă că aceste condiţii, impuse de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj Napoca, sunt prea blânde. Nutripork are autorizaţie de mediu valabilă până în octombrie 2017.

Totodată, potrivit purtătoarei de cuvânt Anca Sas, nici Primăria Oradea nu poate acţiona în acest sens, firma Nutripork având contract de concesiune pe acel teren până în 2048.

Grupul din care face parte ferma din Ioşia, Nutrientul, are probleme similare şi în Marghita. De câţiva ani, locuitorii oraşului se plâng că ferma le împute casele şi curţile, iar în urmă cu o lună muncitorii au fost filmaţi chiar cum deversau dejecţiile pe câmp.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Spune nu putorii! Peste 1.300 de orădeni au semnat o petiţie anti-ferma Nutripork din Ioşia"