La o zi după ce minerii au părăsit mina de la Băiţa, situaţia din subteran nu se cunoaşte cu exactitate. O echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Bihor se deplasează marţi la faţa locului pentru a verifica starea minei. "Echipa se va întoarce în această după-amiază şi numai mâine (n.r. miercuri) vom cunoaşte detalii despre starea exactă de la Băiţa din punct de vedere al aspectelor de mediu", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Călin Mocan, prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor.

Acesta a precizat însă că în acest moment nu există un pericol din punct de vedere al mediului. "Pericol din punct de vedere al mediului nu cred că există astăzi, la ora aceasta. Poate peste câteva săptămâni, şi în funcţie de vreme şi precipitaţii", a mai precizat şeful Gărzii de Mediu.

Mina de la Băiţa a rămas şi marţi fără personal, după ce luni cei 25 de angajaţi au sistat munca în urma expirării contractelor individuale de muncă. "Noi nu am abandonat mina, ci ne-au expirat contractele individuale de muncă şi nu mai suntem angajaţi acolo", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Alexandru Iştoc, liderul sindical al minerilor. Acesta a precizat că marţi niciunul dintre mineri nu s-a deplasat la mină. "Mina este goală, în paragină, apa ar putea să se fi adunat deja în mină şi nici să nu se poată intra", a spus Iştoc.

Cei 25 de mineri de la mina Băiţa au sistat luni dimineaţă munca după ce nu le-au fost prelungite contractele individuale de muncă, lăsând mina goală. Alexandru Iştoc avertiza luni că după ce apa nu va mai fi pompată, aceasta va ajunge la motoare şi pompe şi va inunda mina, ieşind chiar la suprafaţă în oraşul Nucet. Pe de altă parte, autorităţile contrazic această posibilitate. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Bihor, deocamdată nu există riscul ca apa să iasă la suprafaţă.