Pentru că de la înfiinţare, în anul 2015, n-a avut un sediu propriu, ci funcţiona într-o clădire închiriată din centrul municipiului (lângă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana), Garda Forestieră Oradea şi-a cumpărat un imobil. Cu aproape 2,3 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro, instituţia a achiziţionat, din bugetul propriu, o vilă de pe strada Andrei Mureşanu nr. 20, aproape de parcul I.C. Brătianu.  

Deşi cei 47 de angajaţi ai Gărzii Forestiere Oradea s-au mutat în noul sediu încă de la începutul lunii iulie, inaugurarea propriu-zisă s-a făcut vineri, când în Bihor a venit în vizită ministrul Apelor şi Pădurilor, PSD-ista Doina Pană. Alături de inspectorul şef Maria Antal, de prefectul Ioan Mihaiu şi de vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang, ministrul a făcut un tur al clădirii, vizitând toate încăperile. De asemenea, Antal, Pană şi Mihaiu au tăiat, simbolic, o panglică la intrarea în instituţie.

Inspectorul şef a explicat ziariştilor, succint, cum s-a făcut achiziţia noului sediu. "Începând cu anul 2015, Garda Forestieră Oradea şi-a desfăşurat activitatea în spaţii închiriate, mai mult sau mai puţin potrivite pentru o instituţie publică. În urmă cu câteva luni, mai precis la sfârşitul lunii iunie, am încheiat achiziţionarea acestui sediu care corespunde pentru angajaţii noştri, să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale, dar şi pentru publicul larg care ia contact cu instituţia noastră", a declarat Antal.

Întrebată de jurnalişti cum anume a făcut achiziţia, inspectorul şef al Gărzii a explicat că imobilul, care înainte era o casă de locuit, cu dormitoare transformate acum în 12 birouri, a fost cumpărat prin achiziţie directă, în urma unei cereri de oferte, pentru preţul exact de 2.286.650 lei, de la persoana fizică Laura Nistreanu.

Antal n-a ştiut să spună când a fost construită casa sau care este suprafaţa totală, însă a menţionat că acum sunt amenajate în interior 12 birouri. Pentru că avea un oaspete de soi, pentru care a organizat o scurtă recepţie, Antal s-a scuzat şi le-a cerut jurnaliştilor ca, pentru informaţii suplimentare, să o contacteze săptămâna viitoare.

La inaugurarea sediului, Doina Pană n-a făcut declaraţii. Ulterior, însă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Bihor, a declarat că încă din 2014 a făcut promisiuni, pe atunci ITRSV-ului (instituţie transformată, un an mai târziu, în Garda Forestieră), pentru achiziţia unui sediu propice.

"Aţi fost împreună cu noi să vedeţi în ce sediu lucrează o instituţie pe care o consider cea mai importantă din toate structurile din Silvicultură, pentru că este cea care asigură aplicarea tuturor măsurilor de coerciţie. Şi-o merită, merită o asemenea clădire", a declarat ministrul.