Văzând că în comuna sa numărul locuitorilor scade pe zi ce trece, primarul Sălardului s-a folosit de o găselniţă inedită, oferindu-le tinerilor locuri de casă, numai să rămână acolo.

"Proiectul meu a început încă de când am candidat ca primar. Colegii mi-au spus că e o pierdere totală, fiincă Sălardul e pornit grav spre îmbătrânire şi nu se poate face nimic. Am făcut un studiu, am aflat că tinerii vor să plece nu numai din sat, vor să plece şi din localitate şi din ţară, pentru că veniturile lor sunt atât de mici încât nu pot cumpăra un loc de casă în intravilan. Consiliu Local a decis, la propunerea mea, să dezmembrăm 40 de locuri de casă şi să le oferim tinerilor cu titlu gratuit, dar cu obligativitatea ca într-un an să înceapă construcţia", a declarat primarul Miklos Nagy pentru Realitatea Tv.

Practic, edilul nu a făcut altceva decât să aplice Legea 15 din 2003, conform căreia tinerii până în 35 de ani au dreptul să primească un loc de casă gratuit, cu condiţia să nu mai aibă terenuri sau imobile pe numele lor şi să înceapă construcţia în minim un an. Ideea a prins, iar cum în comună s-a introdus şi canalizarea, apa şi gazul, oamenii au preferat să rămână locului.

Creşterea populaţiei este semnificativă, având în vedere că în urmă cu 10 ani populaţia judeţului a fost de 3700 de locuitori, iar astăzi depăşeşte 4500, în condiţiile în care sute de oameni au murit.

"Pentru noi, rezultatele recensământului sunt pozitive şi ne bucurăm. Când am scos de la Evidenţa Populaţiei numărul morţilor, m-am speriat când am văzut că în 10 ani peste 800 de oameni au fost îngropaţi. Dar mă bucur, totuşi, că tinerii nu mai pleacă din localitate, le-am adus şi firme de consultanţă pentru proiecte, i-am ajutat să-şi facă firme, iar acum au propriile afaceri", a mai spus primarul.

Locuitorii din Sălard, şi mai cu seamă cei care au primit un loc de casă, îşi laudă primarul şi spun că nu s-ar muta la oraş mai ales că sunt doar 20 de kilometri cu maşina până în Oradea.

Dezvoltarea comunei are, însă, şi preţul ei, căci astăzi numărul copiilor care trebuie şcolarizaţi depăşeşte locurile disponibile în unităţile de învăţământ din comună. "Ne luptăm să construim grădiniţe, şcoli, pentru că nu sunt suficiente spaţii. Toate sunt pline, mai ales la nivelul grădiniţei avem o problemă", a mai spus primarul.