Universitatea din Oradea a schimbat regulile de admitere pentru candidaţii de etnie romă. Modificările au apărut ca urmare a scandalului izbucnit în toamna trecută, când un candidat la Medicină a făcut plângere la DNA, arătând că, deşi a obţinut cea mai mare notă la examenul de admitere, n-a obţinut singurul loc disponibil.

Abuzul s-a petrecut pentru că acelaşi loc l-a cerut şi o tânără care, în plus, a prezentat o adeverinţă cum că este ţigancă. Astfel, n-a mai contat că fata a obţinut o notă mult mai mică, căci Universitatea a declarat-o admisă, ba chiar în regim fără taxă, pe un loc dedicat candidaţilor de etnie romă.

Potrivit rectorului Constantin Bungău, astfel de situaţii nu se mai pot petrece acum. "Am devenit puţin mai precişi. Aceşti candidaţi dau admitere la ce specializare doresc şi, în urma confirmării, sunt repartizaţi în ordine descrescătoare a mediilor obţinute", a declarat Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Astfel, niciun candidat de etnie romă nu va mai putea intra la o facultate, dacă are medie mai mică decât ultimul admis. Până acum, romii intrau automat la facultatea la care se înscriau, indiferent de media de admitere.

Totodată, dacă până acum Universitatea distribuia cele 30 de locuri bugetate asigurate de Ministerul Educaţiei pentru romi între facultăţi, acum aceste locuri vor urma candidaţii, dar nu şi la FMF unde - au decis şefii Universităţii - nu vor mai putea fi alocate locuri bugetate candidaţilor de etnie romă, ci exclusiv celor care iau note mari la admitere.

Altfel spus, un tânăr ţigan va putea ocupa un loc bugetat la Medicină doar dacă obţine la examen o notă mare, care să-l propulseze pe un loc fără taxă.

Citiți pe aceeași temă și articolul Marea ţiganiadă: O orădeancă a căzut la examenul de admitere, dar a ajuns medicinistă cu "adeverinţă de ţigancă"!