M-am bucurat când s-a terminat campania pentru locale pentru că mă plictisisem de aceleași subiecte. Nu voiam să mai scriu cel puțin o perioadă despre Ilie Bolojan (deși simpla menționare a numelui său în titlu aduce audiență), fiindcă fostul primar de Oradea a fost supraexpus și supralicitat în ultimele luni.

După ce a trecut prin alegeri ca Germania prin semifinala cu Brazilia de la Cupa Mondială din 2014 (scor 7-1, pentru uituci), Ilie de la Primărie a devenit Bolojan de la Județean și s-a trezit stăpân peste județ, peste partid și peste inimile bihorenilor (mai puțin peste cele care bat în PSD).

Dar, iată că nu trecură nici două săptămâni de la alegeri și trebuie să-l pomenesc din nou pe prea-harnicul nostru ex-primar, care, deși neinstalat încă în jilțul de președinte de județ, și-a adus aminte că este președinte de filială PNL și că se află într-un moment de putere maximă, când îi este permis orice. Așa că a simțit nevoia să ucidă puțin democrația din partid la desemnarea candidaților pentru parlamentare, fiindcă, deh, așa sunt ei, președinții, știu mai bine cum stă treaba.

Scurtul mariaj al PNL cu PSD de acum 9 ani, acea uniune împotriva naturii, a logicii și a bunului simț numită USL, care a lăsat mulți români fără opțiune de vot pe termen lung, pare să fi gravat ceva urme în know-how-ul politic al domnului Bolojan.

Orice filosof de sufragerie știe că dintr-o întâmplare, oricât de tristă sau dramatică este ea, se găsește ceva de învățat. Primarul-locomotivă o fi tras cu ochiul la felul în care PSD se întâlnește cu democrația internă (la fel ca echipa națională a României cu mingea în meciul cu Norvegia) și a aplicat principiul în propria feudă.

Abia începuseră laudele la adresa PNL pentru felul democratic în care își alege candidații la alegerile parlamentare (în timp ce USR se zvârcolea în scandaluri interne, la PSD se tăcea conspirativ conform cutumei, iar la UDMR era stins becul), că democrația internă fu izbită de o locomotivă pe trecerea de pietoni, în timp ce câțiva membri PNL cu aspirații o ajutau să traverseze strada.

După ce i-au dus flori la spital, membrii respectivi, care își anunțaseră candidatura în interiorul partidului, au aflat că meciul nu se mai ține din cauză de Covid, iar scorul va fi trimis de federație în plic. Iar ei mai trebuie doar să-l voteze cu propriile mânuțe.

Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.

Dar acum, la PSD nu, la PNL nu, la USR nu, la UDMR nem... Și iarăși nu vor mai putea fi combătuți cei care spun scârbiți că toate partidele sunt o apă și-un pământ.

Articole pe aceeași temă: