Victimizarea poate fi găsită în fiecare instituţie şcolară şi înseamnă vătămare fizică, psihică sau emoţională, prin poreclire sau excludere din grup, a explicat Daniela Băltăţescu, inspector de tineret în cadrul Direcţiei pentru Sport şi Tineret (DJST) Bihor, instituţie care a şi lansat proiectul "Învaţă în siguranţă".

Campania se desfăşoară în perioada septembrie - decembrie, în 25 de şcoli şi licee din Oradea, şi cuprinde, în primă fază, organizarea unor interviuri de grup cu mai mulţi elevi ai unui liceu, prin care să se cunoască mecanismele de perpetuare a victimizării. În plus, organizatorii vor tipări pliante despre ce înseamnă victimizarea, pe care le vor împărţi şi părinţilor. "De multe ori părinţii nici nu ştiu că fiii lor sunt expuşi victimizării şi nici cum se manifestă aceasta. Multă lume banalizează problema, ca şi cum ar fi normal ca un copil să fie exclus", a afirmat Daniela Băltăţescu, luni, într-o conferinţă de presă.

În cadrul campaniei "Învaţă în siguranţă", mai mulţi copii care au probleme sociale din cele 25 de unităţi şcolare vor participa împreună cu alţi adolescenţi la o serie de activităţi menite să le dezvolte capacitatea de integrare într-un grup şi de relaţionare cu alţii. "Vom organiza un concurs de grafică, cu tema "Cum să ne opunem violenţei în şcoli", activităţi creative precum pictură pe icoane şi confecţionare de bijuterii, dar şi drumeţii şi alte activităţi în natură", a explicat Băltăţescu.

De asemenea, în cadrul proiectului, atât profesorii tineri cât şi consilierii educativi vor fi învăţaţi în cadrul unor seminarii cum să recunoască situaţiile de victimizare şi să medieze conflictele.

Potrivit unui studiu făcut în 2009, pe un eşantion de 1.500 de elevi, inspectorii de tineret au descoperit că 10,5% dintre aceştia au suferit de victimizare verbală, iar 8.5% dintre ei de victimizare psihică. Proiectul "Învaţă în siguranţă" este organizat în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.