Peste 6.600 de elevi din Bihor au învățat cum să combată risipa alimentară, din pricina căreia zilnic mii de tone de alimente ajung în pubelele din România.
Atelierele au fost ținute de Banca pentru Alimente Oradea, care i-a învățat pe elevi cum să organizeze mâncarea în frigidere, astfel încât să nu ajungă la gunoi, dar și cum să facă compost din alimentele care nu mai pot fi consumate. Pentru asta, cinci școli din Bihor au primit și stații de compostare.
Cum organizăm frigiderul?
Intitulat „Gata cu risipa”, proiectul educativ al Băncii pentru Alimente Oradea a început în urmă cu un an și a vizat 28 de școli din Bihor, unde voluntarii au ținut lecții utile. De exemplu, elevii au învățat că mâncarea gătită rămâne comestibilă mai mult timp dacă este porționată, de pildă în borcane, și pusă în frigidere în partea de jos, unde aerul este întotdeauna mai rece.
De asemenea, au aflat că trebuie să-și pună în farfurii porții pe care le pot mânca sau că alimentele cu o durată scurtă de valabilitate trebuie așezate în față, pe rafturile din frigidere, astfel încât să le vadă când caută ceva de mâncare.
Elevii au învățat și cum să gătească din resturile pe care le au în frigider sau în cămară, pentru ca acestea să nu ajungă la gunoi.
Învață să facă compost
În școlile implicate în proiecte s-au ținut și ateliere de pictură cu tematică sustenabilă și jocuri din care elevii au învățat regulile colectării separate. Totodată, elevii au învățat că resturile alimentare pot fi transformate în compost, aflând și cum să facă asta.
Cinci dintre școlile din proiecte – Școala Creștină Privată din cartierul romilor Tinca, școlile din Sânnicolau Român și Tărian, Liceul Horea din Marghita și Liceul cu Program Sportiv Bihorul din Oradea – au primit stații de compostare, în care aruncă resturile biodegradabile. Acestea se descompun apoi și devin îngrășământ vegetal, care poate fi folosit de elevi chiar în curtea școlilor.
De altfel, tot în cadrul proiectului, două dintre școli au primit și puieți de pomi fructiferi pe care elevii i-au sădit și continuă să-i îngrijească, inclusiv cu compost.
Prea săraci să risipească
Lecții anti-risipă s-au ținut și pentru profesori și părinții elevilor, astfel că mesajele au ajuns, în total, la 6.616 elevi și 614 adulți, potrivit coordonatoarei Băncii pentru Alimente Oradea, Gabriela Vereș.
Voluntarii proiectului s-au lovit și de o realitate dură: unii dintre elevii întâlniți nu au putut spune multe despre organizarea alimentelor în frigidere, pentru că ei nu au acasă un frigider, iar pentru ei risipa alimentară este un concept prea îndepărtat, deoarece adesea ei sau frații lor se culcă flămânzi. Tocmai de aceea, Banca pentru Alimente Oradea le-a dus și pachete cu alimente, iar pentru două școli – din Sâniob și din Gepiu – a găsit ONG-uri dispuse să livreze periodic hrană.
Proiectul „Gata cu risipa!” a fost finanțat de Raiffeisen Bank. „La finalul acestui proiect, am învățat din nou că puterea comunității stă în gesturi mici, dar constante. Iar atunci când hrana este tratată cu grijă, poate deveni liantul care unește oameni și construiește viitor”, au transmis voluntarii Băncii pentru Alimente Oradea.