O imprimantă 3D gigant, cea mai mare din lume, construieşte case confortabile din lemn. În diverse locuri au fost deja amplasate zeci de case printate 3D, inclusiv în statul Virginia, SUA, şi într-o comunitate săracă din Mexic, notează CNN.

Cel mai mare cartier de case printate 3D din lume se construieşte acum lângă Austin, Texas, iar această tehnologie ar putea fi foarte utilă în statul american Maine, unde se estimează că vor fi necesare 80.000 de locuinţe noi până în 2030. 

Habib Dagher, directorul Centrului pentru Structuri Avansate şi Compozite (ASCC) de la Universitatea din Maine, care a făcut această inovație, a declarat că imprimanta 3D uriaşă ar trebui să ajute la rezolvarea crizei locuinţelor, dar şi să revoluţioneze construcţia de case.

Tehnologia folosită de ASCC este diferită de cea tradiţională, care utilizează beton. Imprimanta lor foloseşte reziduuri din lemn şi produce module prefabricate care sunt asamblate la faţa locului.

Acest aparat 3D poate crea obiecte mari, de până la 29 metri lungime, 9.7 metri lăţime şi 5.5 metri înălţime, şi poate printa până la 227 kg de material pe oră. Dagher speră să dubleze această capacitate, astfel încât o casă BioHome3D să poată fi realizată în 48 de ore, ceea ce ar face aceste case foarte competitive ca preţ.

Casele sunt şi sustenabile, putând fi reciclate complet la sfârşitul utilizării. 

În prezent, ASCC lucrează la integrarea conductelor electrice şi de apă direct în procesul de printare. 

Următorul proiect major al printerului este construcţia unui cartier cu nouă case pentru persoanele fără adăpost, în parteneriat cu un ONG local, cu lucrările de printare programate să înceapă în 2025.

Imprimantele 3D au devenit din ce în ce mai populare şi mai utile, fiind tot mai mult folosite în industria construcţiilor. Cu ajutorul lor s-au creat de la poduri până la moschei. 

În prezent oraşul Dubai deţine recordul mondial Guinness pentru cea mai mare structură imprimată 3D din lume şi îşi propune ca 25% din clădirile noi să fie construite cu această tehnologie de imprimare 3D până în 2030.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!