Comisia Europeană a stabilit noi norme de eficienţă energetică pentru echipamentele de gătit comercializate pe teritoriul Uniunii Europene, iar vânzarea aparatelor care nu le respectă va fi strict interzisă.

CE a adoptat noile reguli pentru a transforma gătitul într-un proces cât mai prietenos posibil cu mediul înconjurător. De pildă, un criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească pe viitor cuptoarele sau aragazele este o mai bună izolare a uşilor.

Potrivit CE, descotorosirea de echipamentele de gătit vechi, consumatoare mari de energie, va reduce facturile, în medie, cu aproximativ 50 euro pe an, iar în timp câştigurile vor fi de miliarde de euro, economisiţi de la alocarea pentru soluţionarea problemelor de mediu.

Criticii spun însă că acest concept de "eco-design" şi regulile sale sunt doar un alt exemplu de birocraţie europeană.

Noile reguli permit magazinelor să epuizeze stocurile actuale, deşi există temerea că acest lucru va declanşa o frenezie a reducerilor, pentru încurajarea consumatorilor să cumpere echipamente care, în continuare, vor afecta mediul.