Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a anunţat că Primăria Oradea a deschis un proces împotriva Ministerului Finanţelor şi Ministerului Educaţiei, care nu au decontat sumele pentru transportul elevilor cu autobuzele şi tramvaiele în municipiu.

Faptul că sumele respective nu au fost virate de la bugetul central a creat, până acum, o "gaură" de 10,6 milioane de lei în cel al Oradiei. 

Au promis... 

Subvenţia acordată de Primăria Oradea către OTL, societatea de transport pe care o are în subordine, în anul 2021 a fost de 40,5 milioane de lei, sumă care a crescut faţă de anii precedenţi şi din cauza faptului că Guvernul nu a decontat cheltuielile cu transportul local al elevilor. 

"Timp de 10 ani, costurile cu transportul local erau suportate în proporţie de 50% de elev şi 50% de bugetul local. În 2019, Guvernul a decis (n.r. Legea 226/2020) să ofere transport gratuit, suportând costurile integrale de la bugetul central. În primă fază, deşi acele decontări au venit cu întârziere şi prin Inspectoratul Şcolar, care trimitea banii şcolilor şi abia apoi ajungeau la operatorul de transport (n.r. – în cazul acesta OTL, societatea în subordinea Primăriei), acestea au degrevat bugetul local", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, Eduard Florea. 

... dar n-au livrat 

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea, însă, din noiembrie 2019, Guvernul n-a mai achitat banii pentru transportul elevilor! 

"Din noiembrie 2019, sumele prevăzute nu au mai venit defel. Până prin vara lui 2020, am forţat operatorul (n.r. – OTL) să se descurce cu fondurile. Dar, evident, discutăm de sume mari, aşa că am intervenit şi le-am suportat din bugetul nostru, s-a şi aprobat o hotărâre de Consiliu Local în acest sens", a spus directorul economic al Primăriei. 

Directorul economic al Primăriei Oradea spune că, în primă fază, instituţia a avut corespondenţe cu cele două ministere, fiecare invocând anumite ambiguităţi legale privind decontarea acelor bani. 

Gaură de 10 milioane 

Astfel, potrivit lui Eduard Florea, municipiul Oradea a acţionat în instanţă atât Ministerul Finanţelor Publice, cât şi Ministerul Educaţiei, pentru nerepartizarea banilor pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul elevilor. 

Suma pe care Primăria a plătit-o până în prezent (noiembrie 2020 – decembrie 2021) în locul Guvernului a ajuns la 10,6 milioane de lei. "Când am deschis procesul, am cerut suma de 6 milioane de lei, adică ceea ce achitasem (n.r. din bugetul local către OTL) până la nivelul lunii iulie inclusiv, dar am cerut, dacă se poate, să se prevadă plata până la capăt", a explicat Eduard Florea.