Declaraţiile preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, care a anunţat miercuri că "foarte mulţi" consilieri locali şi primari de la alte partide vor trece la social-democraţi, au stârnit reacţii din partea Alianţei Creştin-Democrate. Liderul PDL, Gavrilă Ghilea, susţine că PSD şi Ioan Mang îi şantajează pe primarii altor partide în încercarea de a-i convinge să treacă la social-democraţi. 

Şantaj PSD?

Senatorul a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că adoptarea Ordonanţei privind migraţia aleşilor locali reflectă disperarea PSD în faţa coagulării forţelor de dreapta sub culorile ACL şi a subliniat că PSD Bihor şi-a propus să-şi depăşească planul de racolare a aleşilor locali. 

"Au fost contactaţi mulţi primari şi şantajaţi cu bani şi proiecte, acest lucru demonstrând ambiţia preşedintelui Ioan Mang de a ieşi din anonimatul în care s-a complăcut doi ani la CJ Bihor. Lui i se potriveşte zicala "Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti!"", a spus Ghilea, referindu-se la faptul că preşedintele PSD Bihor nu a fost schimbat din funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor după formarea alianţei între PNL şi PDL.

Pentru a-şi întări afirmaţiile referitoare la "şantajul" făcut de PSD-işti, Ghilea a redat o discuţie avută cu primarul comunei Săcădat, Aurel Popa. "Mi-a spus că este posibil să treacă la PSD deoarece nu mai rezistă presiunilor", a declarat democrat-liberalul, catalogând gesturile PSD-iştilor ca fiind infracţiuni. "Atunci când condiţionezi un ales local cu primirea aunumitor fonduri sau cu acceptarea unor proiecte, din punctul meu de vedere, este o faptă penală. Cred că domnul Mang mai bine s-ar ocupa de problemele judeţului şi nu să şantajeze aleşii PDL şi PNL", a spus acesta.

În privinţa zvonurilor legate de migratori, Gavrilă Ghilea a declarat că "numărul şi identitatea acestora sunt inexacte". "De exemplu, primarul de la Balc, nu se pune problema să plece din PDL", a spus PDL-istul.

Migratorii

Întrebat şi despre alte primării din judeţ, mai ales despre cele menţionate de Ioan Mang, Ghilea a confirmat că doi consilieri locali din Sârbi au migrat la PSD. "Acolo avem un viceprimar creştin, care aşa a considerat că este creştineşte să-şi păsărească partidul care l-a pus în această funcţie", a spus acesta. De asemenea, Ghilea a spus că a auzit că şi doi consilieri PDL din Holod pleacă la social-democraţi, respectiv a citit în presă că primarul din Borod, Sorin Sarca, şi-a fi depus actele pentru schimbarea partidului, alături de mai mulţi consilieri.

În privinţa migraţiilor, copreședintele ACL şi-a exprimat speranţa că, totuşi, acestea nu vor până la urmă semnificative. "Nutresc convingerea că cei mai mulţi aleşi locali, în special primari cu experienţa mai multor mandate, cum sunt majoritatea edililor PDL sau PNL, nu vor apleca urechea la cântecele de sirenă ale celor de la PSD", a spus liderul democrat-liberalilor.

În plus, Ghilea a anunţat că va discuta cu preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, pentru punerea în practică a majorităţilor ACL în consiliile locale din judeţ şi în Consiliul Judeţean. "Din punctul meu de vedere, cred că a venit momentul să punem în practică aceste majorităţi în consiliile locale, şi cele conduse de primari PSD, lucru perfect realizabil. De asemenea, aştept de la colegii PNL o reconsiderare a politicii de alocare bugetară spre primăriile bihorene conduse de edili PDL, văduvite ani la rândul de repartizarea unor sume pentru investiţii", a încheiat senatorul.