După ce actualul prefect Claudiu Pop a subliniat în mai multe rânduri - inclusiv joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu - că acordul de concesiune a perimetrului EX3 Băile Felix către firma canadiană East West Petroleum a fost semnat în 2011 "când ştiţi cu toţii şi cine era prim-ministru şi cine era prefect de Bihor", senatorul Gavrilă Ghilea răspunde că nu a fost informat în privinţa acestuia.

"Am aflat ulterior, când a aflat toată lumea, că exista un acord din 2011, între Agenţie şi firma canandiană. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, spun şi acum: eu n-am ştiut de acel acord! Nu m-a informat nimeni. Punctul meu de vedere nu ar fi fost altul faţă de cel pe care-l am astăzi. S-a făcut o mare greşeală când s-a dat acel acord", a spus fostul prefect Gavrilă Ghilea, joi, într-o conferinţă de presă la sediul PDL Bihor.

În legătură cu promisiunile şi asigurările date de Gheorghe Duţu şi prefectul Claudiu Pop că în perimetrul Băile Felix nu vor fi exploatate gaze de şist, Ghilea s-a arătat rezervat. "M-am bucurat să aflu că astăzi a venit aici preşedintele ANRM şi că a făcut promisiuni. Eu sper să şi le menţină, dacă va fi aşa, am să mă bucur. Am înţeles că a desecretizat contractul. Eu am cerut încă din aprilie 2013, printr-o interpelare, să se desecretizeze", a declarat şeful PDL-iştilor bihoreni.

Revenind la acordul semnat pe vremea premierului Emil Boc, Gavrilă Ghilea a precizat că acesta nu "obliga Statul Român să pună în aplicare 100 % ceea ce s-a încheiat". "În campanie electorală, actuala alianţă promitea că nu va permite exploatarea gazelor de şist. Eu, ca senator de opoziţie, vreau să-i ajut să-şi respecte angajamentul", a mai precizat PDL-istul.

Pe de altă parte, însă, Ghilea a amintit de informarea pe care Gheorghe Duţu i-o trimitea în luna februarie 2013 primului ministru în legătură cu situaţia perimetrului EX3 Băile Felix, unde urmau să fie "explorate şi gazele neconvenţionale". "Când a spus adevărul? Atunci sau acum, când a dat garanţii că nu se vor exploata gaze de şist? Important este să se întâmple cum au promis astăzi. M-aş bucura...", a încheiat Ghilea.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, senatorul PDL a arătat că în ultima sesiune parlamentară din 2013 a adresat 44 de interpelări şi întrebări, a depus 12 iniţiative legislative, la două dintre acestea fiind iniţiator şi a luat cuvântul de 26 de ori în plen.

De asemenea, Ghilea a precizat că, în opinia PDL, referendumul pentru revizuirea Constituţiei este incompatibil cu alegerile europarlamentare. "Este pentru prima oară când în România ar urma să se amestece un scrutin electoral cu un referendum obligatoriu. În trecut, am avut scrutin plus referendum consultativ", a precizat senatorul.

Citeşte pe această temă şi:

Fără gaze de şist: Contractul de exploatare pentru perimetrul Felix a fost desecretizat! (FOTO)

Ghilea divulgă secretul ANRM: În Bihor se vor căuta gaze de şist!