Co-preşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, şi-a prezentat, joi, bilanţul celei mai recente sesiuni parlamentare, abordând totodată rezultatele referendumului de unire a Oradiei cu Sînmartinul şi subiectul alegerilor din 2016.

Ghilea a arătat că principalul adversar al PNL la alegerile locale va fi PSD, "care, cu ocazia referendumului, şi-a dat arama pe faţă şi a arătat că este capabil de orice pentru a câştiga capital electoral". Totuşi, crede senatorul PNL, acest lucru nu s-a întâmplat. "Eu zic că, din contră, (PSD, n.r.) a pierdut prin ceea ce a făcut. Orădenii au de pierdut pentru că acest referendum nu a trecut. Nu cred că cetăţenii vor gratula PSD pe această temă", a arătat co-preşedintele liberalilor bihoreni.

Întrebat dacă crede că opoziţia PSD Bihor faţă de referendumul de unire a Oradiei cu Sînmartinul va fi inclusă în strategia de campanie a social-democraţilor la alegerile locale din 2016, Gavrilă Ghilea a declarat că s-ar bucura dacă ar fi aşa. "Eu sper, totuşi, că şi dacă nu va fi aşa, orădenii nu vor uita faptul că PSD a fost împotriva unificării Oradiei cu Sînmartinul", a spus acesta.

De asemenea, Ghilea spune că rezultatele scrutinului sunt totuşi în favoarea PNL. "Dacă facem o analiză a persoanelor care s-au prezentat la vot şi a procentului care a votat pentru fuzionare, eu zic că PNL-ul este cel care a câştigat cu ocazia acestui referendum. Partea plină a paharului este aceea că a fost un număr foarte mare de votanţi care au optat pentru ceea ce le-a cerut Ilie Bolojan", a adăugat senatorul.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Gavrilă Ghilea a anunţat că, din această săptămână, în mai multe zone ale oraşului vor fi instalate corturi pentru strângerea de semnături pentru demiterea premierului Victor Ponta. "În judeţ acţiunea a început deja, urmează şi în Oradea. Ne-am propus să strângem 35.000 de semnături în Bihor", a precizat acesta, adăugând că "există voinţă politică pentru o nouă moţiune de cenzură (n.r. – în toamnă) cu şanse mai mari de succes".

Pe de altă parte, la finalul sesiunii parlamentare, Ghilea a arătat faptul că a adunat un număr de 159 de întrebări şi interpelări, 55 de declaraţii politice şi a co-semnat 31 de iniţiative legislative, care se află în prezent pe diferite circuite parlamentare. Senatorul PNL s-a arătat însă nemulţumit de faptul că "95% dintre iniţiativele legislative ajung în comisii cu avizul negativ al Guvernului". 

În schimb, Gavrilă Ghilea s-a arătat mulţumit de un lucru: că nu au fost începute lucrările de exploatare a gazelor de şist în Băile Felix. "Sper să nu fie o satisfacţie numai de moment faptul că lucrările de exploatare a gazelor de şist în Băile Felix nu au mai avut loc. Eu zic că am avut o activitate destul de importantă pe această temă. Evident, nu pot să-mi arog doar eu meritele", a încheiat senatorul.