Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, a declarat agenţiei Mediafax ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu.

El a adăugat că a convocat o şedinţă de analiză cu transportatorul de gaze Transgaz şi cu producătorii de gaze OMV Petrom şi Romgaz Mediaş. Potrivit ministrului, producţia de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi.

"Am cerut Transgaz să solicite explicaţii de la Gazprom", a mai spus Nicolescu.

"Această reducere nu reprezintă nimic. Putem trece CET-urile pe păcură. În condiţiile astea se economisesc gazele, care sunt în proporţie foarte mică de import. Problema nu este atât de gravă încât să luăm o decizie serioasă. România, la vârf, consumă 60 - 70 de milioane de mc de gaze. România o duce destul de bine ca să sufere din urma acestor reduceri, care nici nu vizează populaţia. România stă mult prea bine în privinţa gazelor", a spus Tudor Popescu, expert în energie, la Digi24.