Generalul de brigadă Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a fost decorat vineri de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Decorarea, "în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate", a avut loc vineri, cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

Propunerea a fost făcută de Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă Nr. 104 din 29 iunie 2000 privind reinstituirea Ordinului şi Medaliei Naţionale pentru Merit, Ordinul Naţional "Pentru Merit" este al treilea ordin naţional în ierarhia decoraţiilor, fiind acordat pentru a recompensa serviciile importante aduse Statului Român pe timp de pace sau pe timp de război. Membrii ordinului sunt numiţi pe viaţă, aceştia purtând numele de cavaler al Ordinului pentru Merit.