Foşti şi actuali profesori de geografie, alături de studenţi şi feluriţi invitaţi, s-au reunit luni în Aula Magna a Universităţii din Oradea, pentru a celebra Semicentenarul Geografiei Universitare Orădene. În 1964, în cadrul Institutului Pedagogic debuta programul de studiu Istorie-Geografie, catedra avându-i ca profesori pe geografii Alexandru Săndulache, Ignatie Berindei, Grigor P. Pop, Viorica Rusu, Ana Czaholi, Emilia Greavu, Valentin Vancea, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Florian Benţe şi cartograful Nicolae Zaha.

"Dacă în prezent, sute de studenţi, masteranzi şi doctoranzi şi-au desăvârşit studiile şi au învăţat o meserie în domeniul geografic în amfiteatrele şi laboratoarele universităţii orădene, o datorăm cu prisosinţă tinerilor de acum 50 de ani", a spus luni decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş. De altfel, seniorii facultăţii au fost şi omagiaţi, primind câte o plachetă şi o diplomă a facultăţii.

Prezent la festivitate, rectorul Constantin Bungău a spus că facultatea de Geografie, Turism şi Sport este una dintre cele mai performante, "cu care Universitatea se mândreşte". "Am precizat şi într-un interviu oferit unui ziar local: avem o viziune, iar viziunea noastră este să ajungem o universitate puternică. Dacă toate domeniile vor fi precum cele de la Geografie, vă asigur că vom avea o Universitate puternică", a spus rectorul, făcând referire la interviul acordat pentru ediţia din această săptămână a BIHOREANULUI.

Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, i-a asigurat pe geografi că forul pe care îl conduce ştie şi înţelege problemele întregului corp academic. "Cele mai multe cadre didactice şi cercetătorii Universităţii urmăresc cu preseverenţă să progreseze în activitatea pe care o desfăşoară. Este şi cazul profesorilor Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport", a declarat Curilă.

La festivitate au mai luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, reprezentantul Instituţiei Prefectului Bihor, Mircea Moldovan, viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Nicolae Avram, care i-a salutat pe geografii universitari şi în calitate de absolvent al acestei facultăţi.

Sărbătoarea facultăţii a continuat şi cu o ceremonie de decernare a celui mai înalt titlu academic, Doctor Honoris Causa, pentru prof.univ.dr. Jan A. Wendt, de la Universitatea din Gdansk, Polonia. Totodată, luni geografii au şi o întâlnire de lucru cu angajatori din domeniul socio-ecoomic, pentru a aflat relaţia între şcoală şi piaţa muncii, iar marţi vor face o aplicaţie pe teren pe traseul Oradea - Băile 1 Mai - Băile Felix - Beiuş - Meziad - Roşia - Damiş - Bratca - Vadu Crişului - Oradea. Miercuri, semicentenarul continuă cu o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată doctoranzilor în geografie, şi cu o întâlnire între profesorii universitari şi cei din învăţământul preuniversitar, pe tema situaţiei învăţământului geografic.