Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit în Rusia cu Novichok, aceeaşi substanţă folosită în cazul altor disidenţi anti-Putin, arată testele realizate în Germania.

Aleksei Navalnîi este victima unei tentative de omor cu agentul neurotoxic Novichok, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia trebuie să răspundă unor ”întrebări dificile” legate de atacul împotriva opozantului rus, a scris site-ul de știri Hotnews.ro, care citează agenţia Reuters.

Germania anunţă că va informa toţi partenerii din NATO şi UE. "Guvernul federal german condamnă acest atac în cel mai puternic mod posibil. Este o deranjant faptul că Alexei Navalnîi a fost victima unui agent chimic în Rusia", se arată într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Guvernului federal german, Steffen Seibert.

Novichok este o neurotoxină produsă în Rusia. Marea Britanie a acuzat de mai multe ori Rusia că a folosit Novichok pentru a-l otrăvi pe fostul spion rus Sergei Skripal, care oferea informaţii statului britanic între anii 1990 şi 2000, şi pe fiica sa în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac. Cei doi au supravieţuit.

Analizele au fost realizate de un laborator specializat din Germania şi au arătat "fără echivoc" prezenţa în organismul disidentului rus a substanţei Novichock. Navalnîi a fost adus în Germania pe 22 august 2020, la câteva zile după ce a fost otrăvit pe o cursă aeriană internă din Rusia, unde i s-a făcut rău imediat după ce a băut un ceai. În prezent, Navalnîi se află internat la un spital din Germania, iar starea sa este în continuare gravă. 

Medicii ruşi au susţinut că nu au găsit urme de otravă în organismul său.

Echipa lui Navalnîi acuză că acesta a fost otrăvit din ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Ministrul rus de Externe a spus că afirmația Germaniei că Navalnîi e fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok nu este susținută de dovezi, relatează Ria, citată de Reuters.