Mai multe oraşe mari din Germania ar urma să nu mai taxeze defel transportul public, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să-şi lase maşinile acasă şi să circule cu mijloacele de transport în comun. Aşadar, localnici şi turişti deopotrivă vor fi îndemnaţi să folosească mijloacele de transport în comun, în locul autoturismelor personale. 

Anunţul a fost făcut printr-o scrisoare semnată de trei miniştri germani, inclusiv cel al Mediului, care au precizat că ideea ar urma să fie testată din acest an în cinci oraşe, inclusiv Bonn. Scrisoarea a fost trimisă comisarului de mediu al UE, Karmenu Vella, ca o informare vizând măsurile adoptate de Germania pentru reducerea poluării. "Lupta efectivă cu poluarea aerului, fără nicio întârziere, este cea mai mare prioritate pentru Germania", se mai arată în scrisoare.

Vestea a surprins întreaga Europă, ştiut fiind că Germania este o ţară "iubitoare de maşini". Radicala măsură este necesară însă, ţinând cont că Germania riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene pentru că aerul de aici este contaminat cu pulberi. 

Deocamdată, nu s-au făcut precizări cu privire la investiţiile ce se vor face şi, mai ales, la fondurile necesare, ţinând cont că în cele cinci oraşe va trebui suplimentat numărul de autobuze, tramvaie şi trenuri.

Tallinn, capitala Estoniei, a introdus gratuitatea transportului public în 2013, dar numai pentru rezidenţii plătitori de taxe.