Filiala judeţeană a Partidului România Mare va participa la alegerile parlamentare din 9 decembrie cu mai puţini candidaţi decât colegiile electorale din Bihor. Vineri, într-o conferinţă de presă la care a participat şi secretarul general al partidului, Gheorghe Funar, PRM Bihor a lansat în cursa pentru Parlament doar opt politicieni, în vreme ce pentru cinci dintre colegii nu a avut pe cine să propună. „Am fost trădaţi chiar de oamenii noştri", a recunoscut preşedintele PRM Bihor, Mihai Drecin.

Aleşi cu greu

Lucru bun, consideră conducerea partidului, PRM a reuşit să îşi desemneze candidaţi pentru colegiile din zonele considerate cu cea mai mare priză la electorat. Liderul filialei bihorene, profesorul universitar Mihai Drecin, i-a prezentat pe cei opt candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, menţionând că a făcut eforturi deosebite să acopere toate colegiile electorale.

Astfel, pentru Camera Deputaţilor vor candida profesorul Viorel Stoica (Colegiul 3 Aleşd), fostul consilier judeţean Vasile Gârba (Colegiul 4 Beiuş-Ştei), avocatul Nicuşor Avramescu (Colegiul 5 Ceica), colonelul Gavril Mărcuş (Colegiul 7 Oradea), colonelul Grigore Bartoş (Colegiul 8 Oradea) şi universitarul Ioan Romoşan (Colegiul 9 Oradea). Pentru Senat, PRM candidează doar cu profesori universitari, Mircea Cosma (Colegiul 2 Beiuş-Aleşd) şi Mihai Drecin (Colegiul 4 Oradea).

Mihai Drecin s-a arătat nemulţumit de faptul că în Salonta doi dintre membrii PRM, pe care nu i-a nominalizat, au renunţat la candidatură în ultima clipă, adică marţi la prânz, chiar înaintea depunerii listelor la Biroul Electoral Judeţean. „Sunt sigur că au avut interese de altă natură", a spus Drecin, care a recunoscut că nu poate demonstra în ce anume s-ar fi concretizat această „trădare".

PRM nu a reuşit astfel să îşi găsească candidaţi pentru a acoperi cinci colegii electorale, două la Senat (Colegiile 1 Marghita-Săcueni şi 3 Oradea sud-Salonta), cât şi trei pentru Camera Deputaţilor (Colegiile 1 Marghita, 2 Săcueni şi 6 Salonta).

Optimişti peste poate

După lansarea candidaţilor, secretarul general al partidului, Gheorghe Funar, s-a arătat foarte optimist în şansele ca PRM să ajungă în parlament. „La toate sondajele de opinie din ultimul an, în care românii au fost întrebaţi dacă consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, 75% dintre cei întrebaţi au răspuns „nu". Oamenii ştiu că responsabili de asta sunt cei care guvernează România, care au transformat ţara într-o colonie europeană. Aceştia sunt asasinii României. Este clar, deci, că românii nu vor vota cu aceştia, pentru că ar fi nebuni să o facă. Iar românii nu sunt sinucigaşi, să mai voteze cu cei care i-au minţit şi i-au trădat de atâţia ani", crede Funar.

Dintre promisiunile electorale ale partidului, Gheorghe Funar a enumerat creşterea salariilor, a pensiilor şi burselor cu câte 50% anual, alocaţii de stat de 500 de lei lunar pentru primul copil, 700 de lei pentru al doilea şi 1.000 de lei pentru al treilea şi următorii copii, reducerea TVA de la 24 la 10% şi la 1% pentru toate alimentele, pentru încurajarea producţiei autohtone, revenirea preţului benzinei la pragul de 3 lei litrul şi gratuitate la serviciile medicale pentru toţi cetăţenii României.

Pentru toate acestea, Funar susţine că există susţinere economică prin exploatarea resurselor minerale în folosul României, nu pentru a umple buzunarele altor ţări. „Este o nebunie să accepţi prin contract să vinzi ţiţeiul românesc la 10 dolari SUA barilul, preţ fix, când în lume preţul barilului de ţiţei este de 110 dolari. Este un holocaust împotriva poporului român să exporţi gaze naturale din România cu 15 dolari mia de metri cubi, iar în acelaşi timp să imporţi gaze naturale de la ruşi cu 540 de dolari. Asta au făcut şi continuă să facă cei care ne conduc ţara de 23 de ani", a mai spus Funar.

Una peste alta, peremiştii s-au aratat foarte optimişti că în decembrie le vor strica socotelile atât oponenţilor din USL, cât şi celor din ARD. Şi, dacă vor ajunge în Parlament, nu vor uita de de UDMR, care „a zburdat şi şi-a făcut voia" în perioada în care PRM a fost exclus din forul legislativ al României. Gheorghe Funar a mai declarat că se aşteaptă ca PRM să obţină la parlamentare cel puţin 25% dintre voturile românilor, procent cu care ar putea chiar să negocieze intrarea la guvernare.