Perioada de depunere a candidaturilor pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea s-a încheiat vineri, la ora 15.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu, singurii candidaţi sunt actualul rector, Cornel Antal, şi liderul Corpului Sindical Profesional al Universităţii, Gheorghe Ionescu.

"Candidaturile pentru funcţia de membru în Senatul UO şi pentru cea de rector vor fi postate pe pagina www.uoradea.ro la butonul Alegeri academice 2011- 2012 în termen de 48 de ore de la finalizarea depunerii candidaturilor", a mai spus Popoviciu.

Alegerile pentru noul rector vor avea loc pe 8 februarie. În premieră pentru Universitatea din Oradea, noul rector va fi ales nu de membrii Senatului, ci de toate cadrele didactice şi cercetătorii cu contract pe perioadă nedeterminată, precum şi de cei 19 reprezentanţi aleşi ai studenţilor orădeni.

În timp ce candidatura lui Ionescu e depusă de două zile, Antal şi-a înregistrat cererea abia vineri. Rectorul a crescut, astfel, suspansul, dat fiind că până acum nu a declarat niciodată vădit că va candida.

Antal şi-a exprimat această dorinţă, dar n-a prezentat-o ca certitudine, deoarece Legea Educaţiei interzice oricărei persoane să fie rector mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile mandatului. Or, Antal a acumulat deja patru ani şi opt luni ca rector - fiind şi interimar, drept urmare printr-un nou mandat de 4 ani ar încălca legea.

Se pare că Antal forţează legea, intenţionând să candideze doar pentru un mandat de trei 3 şi 4 luni, astfel încât la final să nu cumuleze mai mult de 8 ani.