Întunecată şi rece, lumea subterană nu este un mediu prea atractiv pentru doamne şi domnişoare. Pentru Nicoleta Gherghel este, însă, locul perfect pentru deconectare. "Acolo mă simt liberă", spune tânăra.

Din 2018, Nicoleta conduce singurul club de speologie din Oradea, Cristal, şi încearcă, împreună cu colegii ei, să atragă cât mai mulţi tineri spre universul peşterilor şi al avenelor. Locuri misterioase, care încă îşi aşteaptă exploratorii...

Biolog... în subteran

Unicul club de speologie din Oradea, Cristal s-a înfiinţat în 1981, din pasiunea unor montaniarzi dornici să cerceteze măruntaiele pământului. Pe atunci, Bihorul nu avea peşteri turistice, Peştera Urşilor şi Cetăţile Ponorului, celebre astăzi, fiind încă într-o incipientă fază de explorare. "Asta le explicăm şi tinerilor, că peşterile devin turistice doar dacă le descoperă şi le cartează speologii", explică Nicoleta Gherghel, preşedinta clubului.

Tânăra de 32 ani, de profesie asistent farmacist şi biolog, a descoperit speologia în urmă cu şase ani, pe când era masterandă la Universitatea din Oradea. "O colegă mi-a povestit că face speologie la clubul Cristal, mi-a zis de lilieci şi de alte specii din peşteri, şi am zis că vreau să încerc. Am mers la o întâlnire la club, apoi la o ieşire în teren şi m-am virusat", povesteşte orădeanca.

De-atunci, neînfricată, a coborât în numeroase peşteri şi fiecare experienţă a convins-o că asta este pasiunea ei, chiar dacă adesea revine la suprafaţă murdară şi obosită. "Astea trec şi rămâi cu bucuria să fi văzut o peşteră, poate chiar să faci parte din prima echipă care a intrat în ea", spune Nicoleta.

Descoperitorii

Cu circa 20 de membri "fideli", care se reunesc în fiecare seară de joi pentru a pregăti noi ieşiri, clubul Cristal e singurul din Oradea care se preocupă de descoperirea de peşteri, un club similar mai existând, în judeţ, doar la Ştei.

Speologii iau la pas Munţii Apuseni şi Pădurea Craiului, zone de carst care abundă în avene şi peşteri, iar când sesizează fisuri şi curenţi de aer puternici, sapă, în speranţa găsirii de peşteri. "Mai sunt peşteri de descoperit în Bihor, în mod cert", spune Nicoleta, bucuroasă că locuieşte în judeţul cu cele mai multe peşteri.

În plus, speologii de la Cristal fac şi cartare, adică intră în grote descoperite de alţii, dar care nu au fost studiate şi nu au încă hărţi, pentru viitorii exploratori. Muncesc voluntar, din pură pasiune. "Să intri într-o peşteră nou descoperită îţi dă o senzaţie unică. Simţi entuziasm, suspans şi multă emoţie", povesteşte Nicoleta. Sentimente care, pentru ea şi alţi pasionaţi, fac ca oboseala acumulată pe trasee montane să dispară.

Rezultatele expediţiilor din ultimul an vor fi dezvăluite în vară, când speologi din toată ţara se vor aduna chiar în Bihor, la Şuncuiuş, la congresul naţional.

Pe lângă pasiunea "subterană", tocmai pentru că sunt mari amatori ai naturii, speologii mai fac şi drumeţii cu bicicletele, ture de canoe ori căţărări pe stânci. "Suntem ca o mare familie care iese pe munte", zice orădeanca.

Poftiţi la club!

Clubul Cristal se susţine exclusiv din cotizaţiile membrilor şi din donaţiile altor pasionaţi, astfel că fiecare speolog îşi procură singur echipamentul necesar pătrunderii în subteran. "Avem însă şi câteva echipamente pentru neiniţiaţi", zice Nicoleta. Asta, deoarece clubul este mereu în recrutare de noi membri. "Sunt mulţi tineri care simt că au pasiunea speologiei, dar nu ştiu de unde s-o apuce. Aşa am fost şi eu, până când am aflat de existenţa clubului".

Special pentru novici, Cristal organizează periodic stagii de iniţiere, în care îi învaţă conduită montană, carstologie, tehnica speologiei alpine, topografie subterană, fotografie, dar şi noţiuni de prim-ajutor. "Speologia e un sport de echipă. Când intri în subteran, ai încredere deplină în cei de lângă tine", explică Nicoleta motivul pentru care speologii trebuie să stăpânească bine tehnicile specifice, dar şi cele de salvare, în situaţii extreme.

Lecţiile teoretice se ţin la sediul clubului, din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, iar cursanţii fac apoi practică în Munţii Pădurea Craiului. Stagiile sunt gratuite, astfel că poate participa orice doritor, cu condiţia să se înscrie în prealabil, folosind informaţiile de pe pagina de Facebook a Speoclubului Cristal. Şi să aibă destul curaj ca, alături de speologii experimentaţi, să cotrobăie prin necunoscut...